Kan det være slik at hemnesværinger var blant de første som reiste til Island? Det ønsker Ørnulf Skjæran og resten av Hemnes Historielag å få vite mer om når de får besøk av en ekspert på landnåm.
FAKTA
Navn: Ørnulf Skjæran
Fra: Hemnesberget
Alder: 70 år
Familie: Gift med Lisbeth
Aktuell som styreleder av Hemnes Historielag
– Hvem og hva er Hemnes Historielag, Ørnulf Skjæran?
– Hemnes Historielag ble stiftet i 2002. Vi har nå 250 medlemmer, brorparten lokalt, men også mange fra andre deler av landet, og også utlandet. Hovedaktiviteten til laget består i innsamling og utgivelse av historisk stoff fra Hemnes med omland, Rana og Elsfjord inkludert.
– I tillegg gir vi ut årbok hvert annet år, og medlemsbladet Rotfeste to ganger per år til alle medlemmer. Medlemsbladet er på 16 sider og inneholder kortere historiske artikler, og bilder. Akkurat nå er vi i fullt arbeid med årboken. Den kommer ut i november, og er etterhvert blitt en svært populær julegave!
Historielaget har også medlemsmøter og har også foredrag innimellom. Nå skal de ha et foredrag om Landnåm og en spennende teori. Landnåm betyr å gjøre krav på nytt land, og det er de de første som reiste til Island det er snakk om.
– Alf Ragnar Nielssen fra Nord Universitet har skrevet boka «Landnåm fra Nord». Det har historisk sett vært slik at man mente at de aller fleste Landnåmerne kom fra Vestlandet, men Nielssen har i sin bok vist at svært mange også kom lenger nordfra. Fra vårt distrikt er Sjona, Meløy og Hemnes nevnt. Det blir et spennende foredrag, og også diskusjon etterpå.
– Så det kan være at hemnesværinger var blant de første som reiste til Island?
– Ja, kanskje. Det er det foredraget skal handle om. Et av spørsmålene er om Hefni er det samme som Hemnes, slik Nielssen mener det kan være. Er det faktisk slik er det en sjanse for at Hemnesværinger til og med kan være forfedre til Snorre Sturlason.
Ørnulf om Hemnes:
– Hva er aller best med Hemnes?
– At vi har flott natur, relativ bra kommuneøkonomi, og kulturaktiviteter både for store og
små. Vi har skoletilbud på hvert tettsted og akseptabel nærhet til Mo i Rana, både når
det gjelder arbeidsmuligheter og utdanningstilbud i yrkesfag og på høyskolenivå.
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Rolf Arne Brendberg, han har virkelig stått på for havna på Hemnesberget. Han er en kjernekar.
– Du får endre en ting i Hemnes, hva?
– Jeg har merket meg at det er et svært stort forfall i vedlikehold av kommunale bygninger i kommunen. Kommunen har dessverre for mange år siden avviklet alle faste vaktmestertjenester. Dette kan nok etterhvert bli svært kostbart for kommunen, og det bør både politikerne og administrasjonen få gjort noe med.
– Smul sjø eller evig snø? Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Hytta i Leirvika.