De fleste fjellvann i Hemnes er regulert som følge av kraftutbyggingen. Dette kan skape usikker is og farlige situasjoner. Bli med ut og se hvordan Statkraft løser oppgaven.
Vi befinner oss ved Røssvatnet, Norges nest-største innsjø. Stig Bjerknesli og Tor Arne Brendmo er driftsarbeidere hos Statkraft og har mange ulike arbeidsoppgaver. Nå gjør de seg klar for skutertur, med på lasset er motorisert isbor og ulikt merkeutstyr. Fiskeutstyret derimot, det glimrer med sitt fravær.
– Nei, dette er ingen kosetur, hevder de bestemt. – Vi skal etterse markeringsgjerdene som vi har satt opp i Røssvassbukta. Etter reguleringen har vi flere steder vi setter opp slike gjerder for å avgrense områder med farlig tynn is.
Ute på vannet sjekker de tykkelsen på isen med både isbor og isspyd. Her ytterst i bukta, nær overgangen til «storvatnet» har kommunale skuterløyper ført til endringer i merkingen.
– Tidligere la vi gjerdet på land for å få trafikken unna dette området med usikker is. Ettersom skuterløypa er lagt her har vi valgt å sette opp en korridor for å markere hvor det er sikkert, forklarer Tor Arne Brendmo.
Behovet for å markere farlige området ble veldig klart da de startet merkingen for sesongen.
– Da vi kom opp for å sette opp gjerdet var det to skuterspor ut over råken, trolig hadde isen vært så tynn at det ble åpent under dem mens de kjørte, forteller han.
– Har dere mange løyper dere sikrer?
– Vi har ingen løyper, men vi setter opp markeringsgjerder her i Røssvassbukta og på Tustervatnet, ved dammen. Vi har hatt gjerder på Bleikvatnet tidligere, men nå har Statkraft holdt vannstanden nokså stabil der, og dermed har isen blitt sikker slik at vi ikke behøver å merke, forteller Stig Bjerknesli, og føyer kjapt til at det selvsagt er de som ferdes i området som har ansvar for egen sikkerhet.
De forteller at tykkelsen på isen nå ligger mellom 60 cm og en meter. Det gjelder imidlertid ikke overalt.
– Nei, for noen uker sider var det helt åpent her like ved markeringsgjerdet, når vi målte nå var den 15 cm tykk. Dessverre har vi også hatt en episode der 7-800 meter med markeringer er fjernet. Det var etter første helgen med skuterløyper, om dette er hærverk eller bare grov uforstand vet vi ikke.
De ber om at folk respekterer merkingen og ikke setter andres liv i fare med å fjerne den.
Driftsarbeiderne har flere oppgaver i fjellet.
– Vi har 50 steder vi måler snødybde. Vi borer ut kjerner som så veies for å finne vanninnholdet. Slik får vi et bilde på vannreservene ute i fjellet, og dette gjør at Statkraft kan planlegge kjøremønster for kraftverket, forklarer de.
Dette er en sak fra ukas papirutgave. Den inneholder mange interessante saker, er du ikke abonnent kan du kjøpe avisa elektronisk her eller i butikken. Enda smartere er et abonnement, da får du avisa i postkassa hver uke!