Folk i Bleikvasslia hevder å ha registrert unormalt mange tilfeller av kreft i bygda. Bleikvassli Bygdelag tok opp temaet i et brev til kommunelegen allerede i 2014.
I skrivet fra bygdelaget antydes det at risikofaktorene knytter seg til radioaktivt avfall etter Tsjernobylkatastrofen i 1986 og kjemikalieutslipp fra tidligere gruvedrift.
Kommunelegen mente at problemstillingen var så kompleks og vakte så mye uro at han valgte å be Kreftregisteret være behjelpelig med å få et statistisk begrunnet innspill.
Kreftregisteret har ikke data registrert for mindre områder enn kommuner. Antall nye krefttilfeller i Hemnes ligger på mellom 25 og 40 årlig. Hemnes kommune har knapt 5.000 innbyggere og Bleikvassli skolekrets ha knapt 500. Det skulle innebære at man forventer seg 2,5-4,0 tilfeller av kreft hvert år i Bleikvasslia. Da er det tatt hensyn til aldersfordeling og naturlig/biologisk variasjon.
Folk i Bleikvasslia kan fortelle at for årene 2013, 2014 og 2015 ble 17 nye krefttilfeller i bygda kjent. Det antallet ligger langt over det som ifølge Kreftregisteret kan forventes, nesten det dobbelte over en periode på 3 år.
KOMMUNELEGEN TAR BEKYMRINGENE PÅ ALVOR
Kommunelege i Hemnes, Robert Novak, er opptatt av de bekymringene som befolkningen i Bleikvasslia føler. Han har i den anledning foretatt en del undersøkelse, blant annet forelagt saken for Kreftregisteret. Han ba da om innspill da det byr på betydelige vanskeligheter å tolke statistiske data på små befolkningsgrupper.
– Av mitt materiale går det fram at det for årene 2013, 2014 og 2015 til sammen var 16 tilfeller av kreft i Bleikvasslia. Det typiske er at krefttilfeller fordeler seg ujevnt i befolkningen med hensyn til tidsperiode og alderssammensetning til enhver tid, forteller kommunelegen og fortsetter:
– En viktig påvirkning i tillegg er den tilfeldige variasjon vi må regne med, og som man ikke kan påvise noen spesiell årsak til. Kreftbildet i Bleikvasslia er sammensatt av ulike kreftsykdommer hvilket er det normale. De krefttyper som er mest representert blant de 16, samsvarer med det nasjonale bildet av krefttyper som er mest forekommende. Det forholdet at i Bleikvasslia er det snakk om en forholdsvis liten befolkningsgruppe gjør det mer synlig også ved små statistiske avvik sammenlignet med det normale.
IKKE PÅVIST FORURENSING
Kommunelegen har ikke kjennskap til at noen personer i Bleikvasslia har de krefttyper som kan forventes på grunn av radioaktivt nedfall fra Tsjernobyl.
Med tanke på kjemikalieutslipp fra tidligere gruvedrift som risikofaktor kan kommunelegen fortelle at NIVA, Norsk institutt for vannforskning, drev prøvetaking av vassdrag så langt fram som til 2010. Disse prøvetakingene viser ikke resultat som er foruroligende, og det er ikke belegg for å si at tilfeller av kreft kan relateres til tidligere gruvedrift.
– Jeg har også kontaktet teknisk etat i kommunen med tanke på at man her kan sitter på opplysninger om forurensninger som kan påvirke kreftbildet. Det foreligger ikke noen slike opplysninger, opplyser Robert Novak.
Kommunelegen er klar på at han er takknemlig for den oppmerksomhet som er rettet mot saken. Det er av stor betydning at befolkningen følger med.
?Det er et uttrykk for at man har omsorg for hverandre, og at folk tar vare på sine medmennesker. Dette er også et viktig samarbeid mellom helsevesenet og befolkningen som kan gi god informasjon til oss i vår virksomhet, hevder kommunelegen.
Etter å ha konferert med sentrale eksperter mener Robert Novak at det ikke finnes holdepunkter for å hevde at det er uvanlig kreftaktivitet i Bleikvasslia, og han mener at det er viktig å få avkreftet oppfatning av unormale forhold som kan gi engstelse.
?I mitt arbeid imøteser jeg at folk kontakter meg. Det vil gi grunnlag for å skape modeller for videre kartlegging av situasjonen. Det har også stor betydning at folk stiller opp for hverandre. Det gjør godt å ha noen å dele bekymringer med og møte forståelse for sine problem, avslutter kommunelege Robert Novak.