Fra gammelt av har isfiske vært populært hos entusiaster. Tidligere var nok lokalbefolkningen i flertall, men nå er det ofte like mange hytteboere å møte på isen. For alle gjelder det å ikke være for kravstor til fangsten, og man må tåle friske værforhold. Isfiske er ikke noe for pyser.
Før det ble bygd veg forbi Straumen var ski det eneste framkomstmiddel for å komme seg til isfiske her. Fra Bleikvasslia er det ca. 18 km. til en av de beste fiskeplassene på Røsvatnet og Tustervatnet. Det har alltid vært slik at fisket var best tidlig om morgenen, og man måtte starte turen på nattmorgenen for å nå fram til rett tid.
HUSTRIGE MORGENTIMER
Etter en oppkvikkende skitur var det å sørge for hull i isen, og sette i gang fisket. I bitende klima ? ofte med kuldegrader og frisk vind fra aust ? var det å friste tilværelsen på isen i håp om å få en akseptabel fangst. Skituren førte som regel til at fiskerne var svette ved ankomsten, og det hjalp ikke akkurat på med å holde kroppsvarmen.
Til agn ble det brukt meitemark, og det var en utfordring å få satt agnet på med blåfrosne fingrer. Tilsvarende ga det ikke varme på hendene når man fikk en fisk som måtte tas av kroken. Små løpeturer rundt fiskehullet, og å slå floke var eneste form for hjelp med å holde varmen.
PAUSE OG SPISING
En tid var det et bebodd småbruk nær fiskeplassen. De som bodde her var meget velvillige og forekomne overfor et stort antall fiskere som søkte lykken på isen. Etter noen timer på isen tok man ofte turen innom småbruket og forhørte seg om mulighetene for å få spise nista inne i varmen hos vertene. Selv om det kunne dreie seg om mange personer, fikk ingen nei. Det var ikke uvanlig at man spurte om å få legge seg ned på gulvet for å få seg en blund inne i varmen. Gjestfriheten var stor og forespørselen fikk alltid et positivt svar. Man kan spekulere på hvordan slike gjester ville ha blitt møtt i dagens samfunn.
Når det kom litt lenger utpå våren og sola begynte å varme på snøfrie bergknauser, ble spisepausene lagt hit med bålkos og kaffekoking. De som var svært sulten på søvn, kunne også få seg en liten blund i solvarmen.
Så var det en ny økt på isen før heimturen startet.
HARDT SLIT PÅ HEIMVEGEN
Utpå dagen da sola hadde varmet godt og snøen var bløtnet opp, ble heimturen ofte et slit på trege ski. Som regel var all maten spist, og kreftene ebbet ut etter at deler av turen var unnagjort. Det fortelles om en tur der deltakerne var utslitte og sultne. All maten var spist tidligere, men man tok en pause for å se gjennom sekkene i håp om at det tross alt kunne være noen som hadde litt næring igjen. Da var det at en av deltakerne fant noen sukkerbiter som var oversett. Disse utgjorde en til hver, de ble rettferdig fordelt og fortært. Da var det at servitøren ganske lakonisk utbrøt: Vart det kje no kjekt.
Det kan i rettferdighetens navn sies at deltakerne trengte ikke avslappende medikamenter for å oppnå god og dyp søvn når senga var inntatt etter slike dager.
PÅSKEAKTIVITET
Isfiske på Tustervass-straumen er fortsatt en aktivitet som er populær hos mange med sans for fiske. Også påskeaften i år var det folk som prøvde lykken for å skaffe litt avveksling i dagliglivet og for å få variasjon i kosten. Røsvassrøyra er nemlig kjent for å være en delikatesse. I kuldegrader og innpåslitende bris fra nord-aust var det noen hardhauser som trosset naturkreftene for å skaffe seg litt av goderne under isen.
Emma Storvik som opprinnelig er fra Korgen, men nå bor på Sund, var en av de som prøvde å overliste fisken nede i vatnet.
— Vi har hytte her oppe så jeg er ofte her om vinteren. Jeg har vært på hytta hele påsken, så det har blitt mange turer på isen. Noen fisker har det blitt hver dag, såpass mye at vi har hatt til middag selv om vi er mange på hytta, kan Emma fortelle.
— Hva slags fiskeutstyr bruker du?
–Til agn bruker jeg kun maggot (kvitåme). Jeg har forsøkt mer moderne utstyr med lys på. Men jeg får ikke mer på det enn det gode gamle. I dag har jeg fått 8 fisker med bruk av maggot, mens de som har fisket med lys, har gått nesten fri, opplyser Emma med et lurt glimt i øyet.
Det fiskes på 12-13 meters dybde, og valg av plass på isen har liten betydning.
— Her på Straumen er den beste fiskeplassen, og det er fisk overalt under isen, forteller en fornøyd Emma videre.
Oppfatningen av hva som er kaldt og hustrig, synes å være ganske forskjellig. Mens noen fryser kan Emma Storvik fortelle at hun synes det er fint nå mot hva det har vært i dagene før.
— I dag er det fint å sitte her selv om det blåser litt, jeg har ikke hatt votter på så langt, er hennes budskap.
Tore Riber som bor på Mo er i samme følge. Han fortelle at dette er den tredje dagen han er på isen. Og fangsten klager han ikke på.
— Det har vært bra, i går fikk vi til sammen 31 fisker. Da var vi på isen også om ettermiddagen, men da var det dårligere forhold, forteller Tore og fortsetter:
— I går hadde en av de andre en fisk på kroken som var så stor at den ikke gikk opp gjennom hullet i isen. Resultatet var at vi mistet den, og det er av de opplevelsene som er mindre hyggelige.
Som regel er det best forhold tidlig på dagen, så det er vanlig at de mest ivrige er på isen mellom 5 og 6 om morgenen.
— Påsken er aldri den beste tida for fiske, kan Tore fortelle. Det har sammenheng med månefasen. Da er den i ne, altså minkende. Voksende måne gir de beste forhold for et godt fiske.
NYMOTENS UTSTYR
Steinar Storvik tilbringer også deler av påsken på hytta i nærheten av Straumen. Han kan fortelle at på grunn av straumgang i vatnet så samles fisken her. Derfor er dette en av de beste plassene. Han fisker med moderne redskap utstyrt med lys på sluken, og flere kroker med maggot etter. Denne redskapen synes ikke å ha gjort noe positivt utslag på fangsten.
— I dag har det ikke blitt den helt store fangsten, den rekker neppe til middag for flere personer, tilstår Steinar noe beklemt.
Isfiskesesongen strekker seg ikke over lang tid på Straumen. Fiskerne mener at det kan være mulig å fiske ut april måned, noe betinget av om det blir tidlig vår. Lengre utpå våren kan det ventes høyere temperatur i lufta, noe som vil gjøre oppholdet på isen mer behagelig så lenge forholdene er trygge. Og for de som måtte være interesserte, glem nå ikke at du må ha fiskekort for å fiske lovlig.