På Inderdalen gård vil de vise frem kulturarven en gammel fjellgård i Hemnes kan by på, samtidig som man får et godt, lokalt måltid.
FAKTA
Navn: Ann-Synnøve Albertsen
Fra: Brygfjelldalen, Korgen
Alder: 48 år
Familie: Samboer og to voksne sønner
Aktuell med påskekafé på Inderdalen gård.
– Hva er Inderdalen gård?
Inderdalen gård er en gammel fjellgård som ligger øverst i Bryggfjelldalen i Hemnes kommune. Arild Inderdal er eier og driver av gården og han er med i Reinåga samdrift. Familien har også opprettet en forening som heter Inderdalen Gård. Og vi som er med i foreningen er opptatt av å ta vare på de gamle bygningene på gården samt og dokumentere gjenstander og historier fra ?gammel dager?. I dag fremstår Inderdalen gård nærmest som et etnografisk museum siden vi har gjort historiene og de gamle tingene mer ?levende?. Inderdalen gård er også en av kommunens mange innfallsporter til Okstindene. Mange turfolk bruker denne traseen til en flott fjelltur eller ved besøk på en eller flere av HTF sine hytter.
– Hvorfor åpner dere husene for vanlige folk?
– Vi ønsker at flere skal få se og høre om den store kulturarven som finnes på gården og på en eller annen måte kan vi kanskje alle bli beriket eller berørt av besøket. Derfor er det veldig fint at vi kan invitere folk inn og gi alle en smakebit av gamle dager, tradisjonsbakst og ellers god gammeldags kost.
– Hva kan dere tilby dem som kommer på kafé i morgen?
– De som kommer på kafé i morgen vil kunne få kjøpt seg middag, kaffe og kaker. Og selvsagt kamkaker. De vil også kunne få nyte den gode og avslappende atmosfæren som finnes i husene og de vil kunne få se seg litt rund ute på tunet og i husets første etasje. Hvis vi har ledig kapasitet kan vi også organisere omvisning i husets andre etasje.
– Hvor ofte har dere åpent/arrangementer her?
– Kanskje 5 ganger i året der kaféen er åpen for alle. Men vi har også noen lukkede arrangement.
– Er dere fornøyde med oppslutningen om de arrangementene dere har? Hva er mest populært?
– Tilbakemeldingene har vært overveldende og folk har støttet oss både i bygda og utenfor. Det har vært mange besøkende, over all forventning. I sommer kom det så mange at det sto biler helt ned til naboen. Da er det kjekt at vi har snille naboer! Vi har begrenset med sitteplasser inne, men vi håper at det kan bli en forbedring med tiden. Og det virker som om at folk koser seg i disse omgivelsene og gjestene må faktisk sette seg der det er en plass ledig. Disse samtalene med kjente og ukjente mennesker skaper noe nytt og gir oss følelse av samhold. Vi har helt klart best oppslutning på sommeren, men vi har merket oss større oppslutning på alle arrangement. 2. søndag i advent, Landhandel, julebakst, kaffe og godbiter i ?gammelstua? er nok også et meget populært arrangement.
– Har dere merket økt trafikk og interesse etter at Rabothytta kom? Gir den dere flere og flere kunder?
– Sammenlignet med besøkende fra tidligere år er det økt trafikk, også noen velger å gå fra Inderdalen til Rabothytta. På sommerstid er det lengre å gå fra Inderdalen enn fra Leirskardalen og da velger folk ofte den korteste vei til målet. Mange av turfolkene går fra hytte til hytte. Noen ganger kan Inderdalen være et startpunkt eller et mål for turen avhengig av hvilken turrute dem har tenkt seg. De som avslutter turen i Inderdalen har gjerne ønske om mat, kaffe og besøk i gammelstua på gården, som en flott avslutning av oppholdet i fjellheimen.
Ann Synnøve om Hemnes:
– Hva er aller best med Hemnes?
– Alle menneskene som bor i kommunen, alle de som bidrar og gjør noe bra for hverandre. Jeg har i den tiden jeg har bodd her blitt kjent med så mange flotte mennesker. Mange i mitt yrke som frisør, men også i Inderdalen og andre sammenhenger.
– Hvilken Hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Dette spørsmålet er egentlig ikke så lett å svare på for det er så mange som fortjener en bukett blomster. Alle som bidrar så mye i Inderdalen, familie og venner og der arbeidsinnsatsen bare er frivillighet og raushet. De skulle hver og en ha fortjent en bukett. Men jeg har bestemt meg for å gi den til vår bygdeutvikler, Marit Valla. Hun har betydd så mye for oss i Inderdalen og hun betyr så mye for bygdesamfunnet i hele Hemnes kommune. Hun har evne til å se potensiale i alle som har lyst og vilje til skaperglede for denne kommunen. I oppturer og nedturer er det alltid tid til en samtale, gode råd og oppløftenes ord. Bare på noen få år har det skjedd stor utvikling og skapergleden er tydeligere hos oss. Tusen takk Marit for at du skyver oss frem, blomsterbuketten går til deg.
– Du får endre en ting i Hemnes, hva?
– Jeg kunne faktisk ønske at vi kunne ha pyntet opp denne kommunen litt mer. Litt mere blomster og planter utenfor kommunesenteret og ellers. Gi kommunen våres et ansiktsløft.
– Smul sjø eller evig snø? Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Det må være Sjurfinnheimen i Inderdalen.