Lørdagens helse- og velværedag i Korgen gikk av stabelen med mange aktører og deltakere. Avisa Hemnes? utsendte sjekket ut flere av tilbudene.
Tidlig lørdag morgen er det enkelte som trosser morgentrøttheten, sliter seg ut av den varme, myke senga for å delta på Hårsveisens program for å få tilført velvære og helse. Tanken om påfyll til kropp og sjel frister. Noen velger å delta på morgenyoga på Vertshuset ledet av Gerd Sørmo. Det er tidlig på formiddagen, kanskje for tidlig, det er glissent i rekkene. Selv har jeg gjort flere avtaler om massasje i løpet av dagen, krydret med to foredrag midt i mellom. Dette skal bli deilig!
Moxa og make-over
Salongen er fylt av ivrige kunder som skal inn til hudpleiere og frisører. Jeg venter på audiens hos Frigg Valla, som ellers har mange såkalte alternative behandlinger å tilby. Denne dagen er det moxa det handler om. Spent blir jeg lagt på en benk i et lite rom, og Frigg forklarer nærmere:
– Dette er en varm urtebehandling. Selve moxaen ser ut som en sigar, og kan være laget av forskjellige urter. Jeg fyrer på, den blir selvsagt veldig varm og det blir litt røyklukt i rommet. Noen kan reagere på røyken, så jeg kan ikke holde på med dette ofte av hensyn til de andre på salongen. Når moxaen er varm holder jeg den mot punkter rundt knærne på kunden. Dette er akupunkturpunkter som har forbindelse med energipunkter andre steder på kroppen. Punktene ved knærne åpner seg og slipper varme inn i kroppen, og gir en varm og beroligende følelse i kroppen, hevder Frigg, mens hun passer på at det ikke svir og blir for varmt imot huden.
Dette er en spennende erfaring. Artig å være åpen for å prøve nye behandlingsformer. Etter en halvtime er det dog stopp, og neste kunde slippes til. Ute i salongen sitter to utgaver Ingrid i hver sin frisørstol og blir stelt på håret. Ingrid Øverleir blir gjort ny av Turid Mathisen Brendmo, og Ingrid Thom blir finpusset til kveldens sparkfest av Aina Olsen.
– Jeg har så stritt og vanskelig hår, forteller Ingrid Thom. – Jeg skal beholde mitt lange hår, men det er så vanskelig å finne på noe nytt å gjøre med det når det er så stritt. Jeg skal på sparkfest i kveld, så da er det
makeover.
kjekt å være her først og få en make-over, smiler Ingrid. Hun stiller velvillig opp og viser stolt fram sin nye, fine sveis, som har fått både striper lagt til i mørkere farge og krøller. Strålende fornøyd forlater hun salongen etter fotografering.
Stand på Korgensenteret
Mens jeg venter på neste avtale går jeg ut i hallen i Korgensenteret som for dagen har to utstillere som deltar på arrangementet. Ved det ene bordet sitter Bodil Antonsen fra Korgen, som viser fram sine hudpleieprodukter:
– Jeg har holdt på som hudpleiekonsulent hos Mary Kay i 3-4 år, og det er artig å holde på. Jeg holder homeparty for salg og demonstrasjon av mine produkter. Ved å stille ut her i dag får flere kunnskap om meg, og kanskje avtalt flere homepartys, forteller Bodil. Senere på dagen forteller hun fornøyd at det ble en fin dag på senteret med godt salg og inngåtte avtaler om party.
Mental Helse har stand rett ved siden av Bodil. Lagets leder i Hemnes, Birgit Fjelldal, og mangeårig styremedlem, Øyvind Arntsen, står og snakker med interesserte. Marsipankake og kaffe serveres til de som vil ha, samtaler blir jo ekstra koselig slik.
– Vi liker å få vist oss fram som lokallag, og dette er en fin anledning, sier Birgit og Øyvind. – Mye av vår velvære handler om en god psykisk helse, sånn sett passer det veldig godt at vi får være med her.
Øyvind og Birgit er begge gjestfrie og deler stadig ut kakestykker og kaffekopper til folk som ankommer deres stand, varmhjertet sørger de for at folk blir sett og hørt. Dagen før morsdag gjør nok sitt til at det er ekstra mye folk i Korgensenteret. Blomster kjøpes, fløte til krem og kaker skal tenkes på. Det myldrer av folk på Sjurbolet og på Coopen, her er loddselgere, «polfarere», og en strøm av folk til Hårsveisens lokaler.
Fotpleie, foredrag, forebygging
Min neste avtale er hos fotpleier Hilde Korsnes. Etter litt avslapping i en ventestol blir det min tur. Hilde har en god og myk stol å falle ned i, og føttene mine plasseres i et deilig og varmt fotbad. Mens de bløtgjør seg forteller Hilde gjerne om det å være med på en slik dag:
– I dag er det fullt kjør, og listene våre er fulle. Jeg kunne godt tenke meg selv å ha fått høre på foredragene, men min timeplan er full, så det får være til en annen gang. Arrangementet er for våre kunder, og vi syns det er flott å kunne gi en slik dag med massevis av tilbud, sier Hilde.
Hælene blir forsiktig filt, føttene blir smurt inn med krem og blir deilig massert i nesten en halvtime. Gode, varme og nystelte føtter får på seg sokker og sko igjen.
Ut og over holke og snø stavrer bena seg bortover til Korgen Vertshus. Første etasje er oppfylt av kunder. Noen har deltatt på tilbudene som har vært tidligere på dagen, og noen venter på foredragene som skal foregå på loftet mens andre er der for sin faste lørdagskaffe.
Hjemmelagede kremkaker og en buffet med varm mat er forberedt til sultne sjeler uansett hva de måtte ha på tapetet. Kjenninger observeres, men det er på loftet det skjer. Der sitter allerede en hel gjeng i en stor hestesko. Frigg Valla har vært primus motor for foredragene om psykisk helse. Hun introduserer temaet selvmord som er hovedtema i første foredrag. Hun har jobbet med mennesker i over 20 år, og er opptatt av å skape mer åpenhet. Hun vil vi skal snakke om det som trykker, når vi opplever vanskeligheter i livet, det er en naturlig del av livet.
Birgit Fjelldals hjertesak er nettopp selvmord, og hvordan forhindre selvmord blant unge mennesker. Hun er først ut med sitt foredrag om dette alvorlige temaet, og hun forteller mye og engasjerende fra en konferanse hun har vært på. Vi får informasjon om forekomst, årsaker og om hvordan forebygge. Hun knytter temaet opp mot lokale forhold. Og hun lurer på om vi egentlig har det så bra i lille Hemnes?
– Tør vi å snakke om det som er vanskelig? Hun viser til statistikk og tall som tydelig sier at vi har høyere forekomst av selvmord i Hemnes, og at her er ting å gripe fatt i. Bare i Norge er det hvert år mellom 550 og 600 selvmord, og tallene er forholdsvis stabile. Statistisk i forhold til folketall med innbyggere på under 5.000, tilsier ett selvmord hvert 30. år i Hemnes.
– Men vi har mye mer enn det her, hvorfor? Forskning viser at det er en merkbar økning i blant gutter mellom 18 og 29 år, og de er ofte såkalt vellykkede, godt utdannede, med god jobb, som ikke takler utfordringer i livet sitt. De er ofte veldig sårbare for kritikk. Lite robuste for kriser. Alt skal være så perfekt. Birgit forteller mye til ettertanke, og framkaller både engasjement, spørsmål, undring og tårer hos tilhørerne.
Stormen
Etter en kort pause slipper Marita Grönlund til med historien om da stormen Narve raste i tre dager og knuste store deler av familiens gård i Leirskardalen i januar 2006. Det var en første periode med sjokk over det som hadde skjedd. De tok seg av ungene, og brukte mye tid hos venner, mye for å slippe å forholde seg til kaoset av en gård som var totalt ødelagt av stormen. Deretter startet veien videre: Hva skulle de gjøre nå? De tok noen valg, og deler av det var en bestemmelse om at de skulle ta tak i det som var positivt: Folk og fe hadde overlevd og var uskadd, og de hadde forsikring.
Hun forteller om mestringsteknikker, om det å ta kontroll over tankene sine når det røyner på, om samhold innad i familien, men også om å finne støtte blant venner. De fikk øve seg på å be om hjelp, og fant viktigheten med egentid i kaoset. Det førte til en prosess med skifte av både jobb, drømmer, og mål, og om utfordringene underveis.
Dette var et sjeldent foredrag, med foredragsholder som bidrar med sin personlige historie om egen opplevd krise og hvordan komme ut av det. Maritas historie berørte tydelig mange av tilhørerne, en historie om å stå i stormen, bokstavelig talt.
Varme steiner
Etter tre timers foredrag er det deilig å komme inn på Hårsveisen igjen, og bli hentet av Mariann Fagerli fra Sandnessjøen som driver Velværegrotten. Hun er invitert til Korgen av Hårsveisen som ønsket å kunne tilby en ny behandlingsform denne dagen. Hun forteller gjerne om denne noe spesielle massasjeformen med steiner og olje:
– Steinene sørger for tilførsel av varme i muskulaturen, og det gir også ekstra tyngde med en dyp og effektiv massasje, men uten smerter. Musklene slapper av på grunn av varmen, og gir en perfekt avspenning for kroppen. Jeg kombinerer denne massasjen ofte med lymfedrenasje som jeg er sertifisert til, noe som gir en veldig god effekt, forteller Fagerli.
Lillians dag
På tampen av dagen går jeg dessverre glipp av Torstein Simonsens trommemeditasjon som var sist på programmet på Vertshuset. Frigg Valla forteller at Torstein er opplært av sjamanen Ailo Gaup og at dette er en gammel sjamanistisk, indiansk metode.
På tur ut ser jeg ei nypolert dame som smiler fra øre til øre. Lillian Ottermo sitter i Aina Olsens frisørstol og er nesten ferdig med sin dag på Hårsveisen. Hun forteller gjerne om det hun har fått gjort:
– Denne dagen har jeg gledet meg så lenge til, og var ekstra langhåret for anledningen. Jeg begynte med
hudpleie hos Kine, min faste hudpleier. Jeg har fått farget og nappet bryn, fått ansiktsmaske, og massasje i ansiktet, hodet og nakken. Det var så herlig! Deretter ble det massasje med steiner hos Mariann. Det var helt utrolig godt, hvis hun fortsetter å komme til Korgen blir det nok flere behandlinger. Og nå har jeg fått stell hos Aina med hårklipp, farging og føning. Jeg har vært opptatt her i hele ettermiddag, denne dagen unner jeg meg selv, det har vært en nytelse fra ende til annen! avslutter Lillian med et stort og fornøyd smil.