Hemnes kommunes budsjett for 2016 skal endelig vedtas i desember. Allerede nå kommer første sprekk.
Kraftinntektene er en svært viktig del av de kommunale inntekter. Disse er fordelt på blant annet eiendomsskatt og konsesjonskraft. Det er sviktende kraftpriser som nå gjør at politikerne må finne fram flere sparetiltak for å få budsjettet til å balansere.
Konsesjonskraften kjøpes inn til den prisen det koster å produsere den, deretter selges den på det åpne kraftmarked.
– I budsjettet er det trukket en forutsetning om at vi skal oppnå 22 øre for hver kilowatt-time. Vi samarbeider med Rana, Hattfjelldal og Grane i dette salget, og i går ble avtalen tegnet for salget for 2016. Prisen vi oppnådde var bare 20,6 øre, og dette betyr en inntektssvikt i forhold til budsjettforslaget med 1,25 millioner, forteller rådmann i Hemnes, Amund Eriksen.
Etter hva Avisa Hemnes er kjent med har de øvrige kommunene lagt inn en enda høyere kraftpris enn Hemnes, og får dermed større utfordringer. Rana har i tillegg en større mengde konsesjonskraft.
Kraftprisene har vært fallende over lang tid, og forventes av eksperter til å holde seg lav i mange år framover. Årsaken er blant annet den kraftige utbyggingen av småkraftverk, og dermed mer kraft ut i markedet. For Hemnes betyr dette framtidige utfordringer.
– Kraftinntektene utgjør 20 prosent av våre inntekter. Selv om kraftprisene holder seg uforandret betyr dette at vi ikke får kompensert for lønns- og prisvekst på denne delen av våre inntekter, forklarer Eriksen.