Med bare få dager igjen før stemmeurnene settes ut viser meningsmåling at Arbeiderpartiet er stadig lenger unna å komme i posisjon.
Siden meningsmålingen i mai har partiet mistet nesten her fjerde velger. Med en oppslutning på 31,2 prosent ligger de an til å oppnå det svakeste valgresultatet gjennom tidene, også markant tilbake i forhold til det som mange anser som et protestvalg for fire år siden. Den fallende trenden i perioden fra mai er for øvrig sammenfallende med utviklingen på landsbasis.
For Høyre peker pilene motsatt vei, 23,8 prosent av de spurte sier de skal stemme på partiet. Vi må helt tilbake til høyrevinden på slutten av 70-tallet for å finne slike resultat, og er på linje med meningsmålingen fra mai.
Fosser fram
Senterpartiet er allikevel den store vinneren i forhold til våre første målinger i mai, de har doblet oppslutningen og ligger og lukter på 20-tallet. Om dette blir valgresultatet blir det også en pen tilvekst fra forrige kommunevalg, da endte de på 15,1 prosent.
Fremskrittspartiet er nå tilbake på nivået fra mai. Partiet preges av usikre velgere, i mai satt hver tredje velger fra forrige kommunevalg på gjerdet, nå har hver fjerde velger inntatt «vet ikke»-status. I vår sommermåling hadde de ingen på gjerdet, da ble meningsmålingen opptatt uka etter det store mediaoppstyret som oppsto etter en bosettingsdebatt i kommunestyret. Det blir spennende å se om nyheten om flyktningmottak på Bjerka utgjør noen forskjell på valgdagen, denne nyheten kom etter at meningsmålingen ble foretatt.
For de øvrige partiene er det små utslag, men MDG ser ut til å befeste sin stilling og ser ut til å gå mot en sikker plass i kommunestyret.
Mandatfordeling
Om vi ser på mandatfordelingen vil et slikt valgresultat bety at Ap er nede i sju representanter i kommunestyret, en mindre enn de har i dag. Frp minster en plass og står igjen med tre, mens Høyre kniper den siste plassen og får ei gruppe på seks. Sp oppnår fire, det samme som i dag, mens de øvrige partiene oppnår ett mandat med forholdsvis god margin.
Dette betyr at dagens posisjon bestående av Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet oppnår 55,4 prosent og 13 representanter av 23, altså et klart flertall.
Det er fortsatt mange som ikke har bestemt seg, hele 21 prosent. Disse fordeler seg nå nokså jevnt i det politiske landskap om vi sammenligner hvem de stemte på ved forrige kommunevalg. Sp ser ut til å ha mobilisert godt, og dette er også forklaringen på deres kraftige vekst siden mai. Da satt mer enn hver tredje Sp-sympatisør på gjerdet, når har de aller fleste bestemt seg. Det er også verdt å merke seg at Frp lekker mer til Ap enn til Høyre.
Ap appellerer minst til de yngste og mest til de eldste, trenden fra skolevalgene i landet gjenspeiles overhodet ikke i tallene fra Hemnes. Vi ser samme trend for SV, de yngste velgerne er faktisk helt fraværende. Derimot slutter de svært godt opp om MDG, de har faktisk 18 prosent av velgerne under 30 år mens partiet bare oppnår 3-4 prosent i øvrige aldersgrupper.
Høyre er eneste parti som scorer jevnt i alle aldersgrupper, mens Sp har fallende popularitet jo eldre velgerne er. Frp er unntaket fra alle regler, de har lav oppslutning både hos unge og gamle, men er populære i gruppen 30-60 år. Frp-velgeren er også typisk en mann, mens MDG har dobbelt så mange kvinner som menn i sine skarer. Blant mennene er Ap og Høyre like populære, hos kvinnene er Ap det suverent største partiet med 36 prosent.
Lek med feilmargin
350 personer er spurt i undersøkelsen, det utgjør cirka 10 prosent av de stemmeberettigede i Hemnes. Feilmarginen ved et så stort utvalg er nede i 1,5 prosent for de minste partiene stigende til 3,7 prosent ved 30 prosents oppslutning.
Om vi legger inn at maksimal feilkilde inntreffer med negativt fortegn for dagens posisjon vil det bety at de kan miste opptil tre representanter, og dermed har de ikke lenger flertall alene. Intervjuene er foretatt i forrige uke i forkant av debattmøtet Avisa Hemnes arrangerte, og fanger derfor ikke opp om debatten flyttet velgere mellom partiene. Vi forventer også at mange av de som fortsatt ikke har bestemt seg faller ned på en beslutning de siste dagene før valget. I sum betyr dette at valget fortsatt er helt åpent, ingen bør ta fram champagnen før de siste stemmene er talt opp på mandag.
Denne saken var på trykk i ukas papirutgave. Der falt dessverre tabellen som viser tallene ut, og etter mange oppfordringer legger vi derfor ut saken.