Gamle E6 som går over Pytjehåjen er stengt mens det foretas geologiske undersøkelser i området.
Stengt. Gamle E6 som går over Pytjehåjen er stengt mens det foretas geologiske undersøkelser i området. Foto: Chris Erik HaugliBilde 1 av 2
Tunnelen med det klingende navnet er en av tunnelene som skal oppgraderes til EU-standard.
Pytjehåjen. Tunnelen med det klingende navnet er en av tunnelene som skal oppgraderes til EU-standard. Foto: Bjørn Sverre FalchBilde 2 av 2

Oppgraderes

Nå blir det bedre lys i tunnelene langs E6 i Hemnes.

Statens Vegvesen melder på sine hjemmesiderat tolv tunneler i Nordland skal oppgraderes til bedre standard, syv av disse er på Helgeland, fem i Hemnes.

De første tunnelene ut er Pytjehåjen og Breivikhammertunnelen. Tunnelene er bygd i 1996, og vil nå få en viss oppgradering, blant annet ny belysning som automatisk reguleres ut fra hvor mye lys det er på utsiden. Det blir også ny strømtilførsel, og også et teknisk bygg på utsiden.

Arbeidet skal etter planen starte i midten av august, og pågå i om lag tre uker i begge tunnelene samtidig. Vegvesenet melder i sine trafikkmeldinger oppstart tiende august, og avslutning andre oktober.

Dette arbeidet vil foregå mandag til lørdag. På dagtid, mellom 06:00 og 22:00 kan det være stengt i ett kjørefelt. På natta kan tunnelene være stengt i inntil to timer av gangen før trafikken får passere med ledebil. Utrykningskjøretøy kan passere.

Utfordrende for trafikken

Prosjektleder Steinar Livik sier til vegvesen.no at en av de store utfordringene er ulempene for de som bor og ferdes i området.

– Det er utfordrende å jobbe på E6 der det ikke er reelle omkjøringsmuligheter. Vi vil at arbeidet skal være til minst mulig ulempe, men er nødt å stenge i perioder for å kunne gjøre jobben trygt og effektivt.

Flere tunneloppgraderinger i september

Det er Scanmatic Elektro AS har fått kontrakten på å oppgradere tolv tunneler på Helgeland og Salten, en kontrakt verdt 143 millioner. Når Pytjehåjen og Breivikhammertunnelen er ferdig er de neste tunnelen Finneidfjord, Nordmark og Nesset. Etter planen skal arbeidet startet her i september og pågå noen måneder. Til slutt skal også Korgfjelltunnelen og Illøllitunnelen oppgraderes.

Veien stengt over Pytjehåjen

Hemnes kommune har stengt veien som går over Pytjehåjen, mellom Bjerka og Breivika. Her er det ikke oppgraderinger på gang, men geologiske undersøkelser. Hemnes kommune melder at veien er stengt frem til disse undersøkelsene er ferdig, noe som vil bli gjort i uke 32.