Søndag starter Statkraft med å tappe ned Stormyrbassenget. Denne gangen tar det tre måneder før det fylles opp.
Det er i forbindelse med utbyggingen av Nedre Røssåga Kraftverk det har blitt nødvendig å senke vannstanden.
– I forbindelse med arbeid på inntaket til det nye kraftverket, må vi senke vannstanden i Stormyrbassenget ned mot laveste regulerte vannstand også i sommer, forteller kraftverkssjef i Kraftverksgruppe Rana, Marianne Fineide.
I 2013 ble vannstanden senket til samme nivå som det skal ned til nå. Dette gjorde det mulig å se hvordan området var før kraftutbyggingen, og både veier og brufundament står stort sett slik det gjorde på 50-tallet.
- Se også fotoserie fra sist: Stormyrbassenget
– Grunnen til at vi må senke vannstanden på nytt er at arbeidet slik det var planlagt i 2013 måtte avsluttes pga. store innlekkasjer av vann i byggegropa.
Inntaket måtte flyttes og designes på nytt, og dermed ble det også nødvendig å utsette arbeidene med selve inntakskanalen. Arbeidet med lukehus går nå etter planen, og det ligger derfor til rette for å gjøre arbeidene med kanalen f.o.m. 27.7.2015, sier Fineide.
Senking av vannstanden vil starte søndag 26. juli etter kl. 1500.
Perioden med lav vannstand forventes å vare i 12 uker. Deretter vil Stormyrbassenget fylles opp igjen til vanlig nivå.
Fineide forteller at det i anleggstiden vil det være perioder med stor trafikk med anleggsmaskiner. Dette kan medføre noen restriksjoner på ferdsel forbi området.
– Vi beklager de eventuelle ulemper arbeidene måtte føre til for naboer og brukere av Stormyrbassenget, men håper på forståelse for nødvendigheten av tiltaket, avslutter kraftverksjefen.
Ingen fisketiltak
Ved forrige nedsenking var det mye marflo, den viktigste maten for fisken, som ble liggende i kulper som tørket inn. Årets nedsenking kommer også i gytetiden for fisken, men Statkraft har ingen planer om tiltak med tanke på dette nå.
– Vi kommer ikke til å foreta oss noe strakstiltak i forhold til fiskebestanden i Stormyrbassenget i denne omgang. Før første senking for 2 år siden gjennomførte vi prøvefiske som vil bli gjentatt etter at inntaket er ferdigbygd. Resultatet av denne vil gi en pekepinn om eventuelt behov for avhjelpende tiltak, sier Bjørn Grane, miljørådgiver i Statkraft.
Han mener nedsenkingen ikke har stor negativ effekt for fisken i bassenget.
– Faglige uttalelser så langt er at disse senkningene neppe vil ha noen betydning for bestanden eller rekruteringen av fisk i Stormyrbassenget.