Striden om hogst i spillområder for storfugl har blitt heftig debattert de siste månedene. Partene er enige om at storfuglen skal ha gode vilkår, men er uenige om effekten av hogst.
Landbrukssjef i Hemnes, Øystein Dyrlie, forteller at det har vært forsket mye på emnet, og at det må tas spesielle hensyn. Han henviser her til en veileder som er utarbeidet om skogbruk og skogshøns som gir klare råd om hvordan hogst skal utføres i slike områder.
– Et omfattende studie i et større skogområde på Østlandet at tettheten av fugl i dag er større i den yngre skogen som har kommet opp etter krigen enn i gammelskogen omkring. Det viser også at fugletetteheten nå er på oppadgående i dette området, forteller Dyrlie.
Han viser til flere artikler angående skogsfuglforskning på Varaldskogen. Dette området befinner seg i grenseområdene mot Sverige i Kongsvinger kommune. Forskningsprosjektet har pågått siden 1979, da halvparten av den gamle skogen var avvirket. En artikkel i Landbruksbladet for Kongsvinger, utgitt av Kongsvinger kommune samt en lignende i bladet Jakt, er ført i pennen av flere forskere som beskriver de observasjoner de har gjort gjennom drøyt 30 år.
Her forteller de at bestanden av storfugl i perioden har hatt svingninger som har naturlige forklaringer, men at hogsten ikke har hatt ensidig negative resultat. Tellinger som er foretatt viser at storfuglbestanden nå er høyere enn når prosjektet startet opp i 1979, mens orrfuglbestanden har sunket. I løpet av prosjektet har gammelskogbestanden blitt halvert, men samtidig har de eldste plantefeltene vokst opp til å bli det som kalles middelaldrende ungskog.