Naturvernforbundet i Rana har gått til anmeldelse av Statskog, Allskog og Hemnes kommune. Årsaken er veibygging i forbindelse med hogst i spillområde for storfugl i Bjerkamarka.
Saken fikk bred omtale i Avisa Hemnes i august, og ble senere fulgt opp i oktober. Statskog er eier av skogsområdet, og hadde leid inn Allskog som skogsentreprenør for å utføre hogst i området. Allskog søkte om å få etablere flere skogsbilveier, og da saken ble tatt opp i avisa viste det seg at saken ikke var behandlet av kommunen. På tross av dette var deler av de omsøkte veier allerede etablert.
Nå har altså Naturvernforbundet anmeldt saken til både Helgeland politidistrikt og Økokrim.
Etter at saken ble omtalt i avisa trakk Allskog søknaden om etablering av skogsbilveiene. De endret søknaden fra etablering av permanent skogsvei til en midlertidig trasé. I landbruksnemda ble saken tatt opp som orienteringssak i oktobermøtet. I et brev fra kommunen til Allskog tas det opp at Allskog har bygd en vei på anslagsvis 90 meter og med fyllinger opptil to meters høyde. Samtidig gjøres det oppmerksom på at det etter loven er en åpning for å bygge midlertidige veier med en lengde på opptil 50 meter og med fyllinger opptil en meters høyde uten å søke. I brevet konkluderes det med at tiltaket ikke burde vært igangsatt uten tillatelse, men at det ligger så nært grensen for mindre tiltak at kommunen ikke vil forfølge forholdet.
Løftet fram i 92
Dette er Naturvernforbundet svært uenig i. Området ble allerede i 1992 løftet fram av Norsk Ornitologisk Forening med tanke på tiltak i forbindelse med framtidig hogst. I 2006 ble området kartlagt og klassifisert.
– Langrabben, som i hovedsak er det berørte området, ble ikke innlemmet i Bjerkadalen naturreservat. Det betyr ikke at området ikke inneholder viktige naturverdier, bare at kampen om de altfor få vernekronene er kvass, forteller Tage Vedal som sammen med Frode Solbakken har signert anmeldelsene på vegne av Naturvernforbundet.
– Faglig sett virker det underlig at ikke reservatet er trukket lenger vest da ett av de viktigste kriterier for opprettelse av skogreservater er størrelse. Observasjoner viser at større areal med eldre skog over store areal ikke er inkludert i naturreservatet. Det er aktuelt å be Miljødirektoratet om å gjennomføre supplerende skogvernregistreringer hvor dette arealet bør registreres. Statskog som seriøs samfunnsaktør må selvsagt avvente all hogst inntil denne registreringen er gjort, mener Vedal.
– Tiurene bedriver i bortimot en måned et energikrevende forplantningsarbeid. Storfugl fra et større område trekker inn til leikplassen i spillperioden og legger så mye energi i leiken at de behøver tilhold nærmest mulig leikområdet i denne perioden. Når man merker av en leik på et kart er det meningsløst å bare merke av det området hvor selve spillet foregår. I denne saken har Hemnes kommune vanskjøttet sitt ansvar kraftig. Med veisøknaden fra Allskog 21 mai fulgte et hogstkart fra Statskog. På dette kartet var deler av leiken samt store deler av dagområde og beskyttende skog avmerket for hogst. Allerede her burde Hemnes kommune ha reagert i henhold til Naturmangfoldslovens føre-var-prinsipp, sier han.
Uklar befaring
I etterkant av dekningen i avisa ble det klart at det skulle avholdes en befaring for interesserte. Denne ble avholdt i forbindelse med en annonsert «familiedag», arrangert av de tre anmeldte partene. Naturvernforbundet er sterkt kritisk til at dette arrangementet ble ramme for en slik befaring, og var ifølge et notat som følger anmeldelsen ikke klar over at «familiedagen» også skulle inneholde den omtalte befaringen.
– Hva er deres holdning til hogst og skogbruk generelt?
– Naturvernforbundet er tilhengere av bærekraftig høsting og ressursbruk ? så også i skogen. Dagens norske skogbruk har dessverre ikke slik bærekraft: Faktum er at skogbrukets påvirkning av naturen er den største trusselen mot biologisk mangfold i Norge. Mer enn halvparten av artene på rødlisten har tilhold i skogene, og mer enn 1.000 arter er truet av skogbrukets virksomhet, forklarer Vedal.
– Har dere forsøkt å etablere dialog med noen av de anmeldte parter etter at dere ble klar over saken?
– Etter at Naturvernforbundet ble klar over saken gjennom Avisa Hemnes kom Hemnes kommune, via avisa, med invitasjon til en felles befaring. I påvente av denne befaringa har vi forberedt oss på denne saken. Befaringa ble nylig annonsert som avlyst av Statskog og Hemnes kommune. Hva gjelder dialog med de anmeldte parter tar vi gjerne et felles møte for snakke om forvaltning av våre felles naturverdier i Naturvernforbundet i Rana og omegns virkeområde.
– Naturvernforbundet bruker kraftig skyts i saken?
– I lys av sakens fakta er Naturvernforbundet kritiske til hvordan saken er håndtert av offentlige myndigheter. Spesielt kritiske er vil til at et åpenbart samspill mellom tiltakshavere og kommunale myndigheter ved hjelp av kreativ lovanvendelse resulterer i administrative løsninger som vi bedømmer å være i strid med gjeldende lovverk. Det er politiets oppgave å finne ut hvordan dette har foregått, avslutter Vedal.
Ikke vernet
Landbrukssjef Øystein Dyrlie i Hemnes kommune ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.
– Vi er ikke kjent med anmeldelsens innhold, og dermed umulig å kommentere.
Han gir imidlertid noen generelle betraktninger.
– Området er ikke underlagt vern. Imidlertid er det en del forhold som skal tas hensyn til når det er en spillplass, blant annet skal det stå igjen skog. Det har vært forsket mye på dette emnet, og det er ingen tvil om at det i perioden fra 1960 og til langt ut på 80-tallet ble hogget altfor hardt i slike områder.