Grunnlovens 100-årsdag ble behørig feiret i 1914. Folk strømmet til fellesarrangementene, og totalt var 1.600 mennesker tilstede på torget. Her kan du lese avisas oppsummering av den store dagen.
Det saa ikke ut til at veiret skulde bli førsteklasses paa frihetsdagen.
Men heldigvis det blev over forventning godt. Dagen blev da ogsaa helt ut feiret efter det opsatte program. Det blev en 17. mai som længe vil mindes.
Salutten om morgonen dundret saa ruterne klirret. Hornmusikken, som kanske fremfor alt andet præger 17. mai, gik sin runde, spillende de gamle, kjendte og kjære toner. Og guttekorpset, mandsterkere end før, var ogsaa sin sedvanlige tur «i ilden».
Barnetoget hadde ca. 500 deltagere.
- LES OGSÅ: Slik skal det feires i år 12/05/2014
I den overfyldte kirke var der gudstjeneste. Sogneprest Kullerud talte kraftig og manende over dagens tekst. Sangforeningen sang. Eiter gudstjenesten blev barna bevertet.
Fra landdistrikterne kom i løpet av dagen en hel del mennesker. Det var livlig i gatene.
Da borgertoget kl. 3 utgik fra Odden var det med en tilslutning som aldrig før. Toget talte henved 1000 deltagere.
Fra tribunen paa torvet holdt amtsskolelærer Hole talen for dagen, Vi gjengir den vel utarbeidede tale i dagens numer. Sangforeningen sang. Ca: 1600 mennesker var samlet paa torvet efter borgertoget.
Kl. 5 begyndte idrætslekene for barna paa lekeplassen. Det er vanskelig at si hvem som morte sig mest, de voksne tilskuere eller de idrætselskende smaa.
Hornmusikken lokket folkemassen til parkplassen klokken 7. Det var folkefesten som tok sin begyndelse. 17. mai-komiteens fungerende formand, redaktør Jens Jenssen, ønsket forsamlingen velkommen og refererte et hilsningstelegram fra ordfører Theting, som var fraværende under jubilæumsutstillingens aapning i Kristiania. Telegrammet lød:
Sol over dagen og festen. Lat dagens store minder varme om hjerterne. Gud signe vort dyre fædreland.»
Amtsskolens elever sang første del av amtsskolebestyrer Stenbros vakre kantate. Redaktør Jens Jenssen holdt talen for fædrelandet, fædrelandssangen og anden del av kantaten blev sunget.
Distriktslæge Gundersen talte for stortinget og sogneprest Kullerud for konge og raad. Norgcs høitidsstund» og køngesangen blev henholdsvis sunget efter talerne. Hr. Kullerud takket 17. mai-komiteen for det arbeid den hadde nedlagt for dagens festligholdelse.
Under bevertningen sang den aktive sangforening nogen numre.
Paa folkeballene i ungdomslagets lokale og i skytterhuset var det stuvande fuldt.
Sogneprestens takk til 17. mai-komiteen tiltrædes ganske sikkert av de fleste. Det er et betydelig arbeid som er nedlagt. Og den har ære av sit stræv. Uten at stille nogen i skyggen tør det nok sics, at arbeids-, dekorations- og folkefestkomiteen tok de tyngste tak og hadde det største arbeid. Dekorationerne særlig i kirken og paa parkplassen var særdeles vakre.
Foruten 17. mai-komiteen fortjener ogsaa andre takk for vel utført arbeid. Baade hornmusikken, sangerne og talerne og de øvrige, som hver paa sin vis gjorde sit til at sætte det rette præg paa frihetsdagens feiring i jubilæumsaarct, skal ha sin anerkjendelse og takk.
Det kan nemlig trygt sies, at dagen efter vore forhold fik en smuk og værdig feiring.
Det fortjener at noteres, at frøken Karen Iversen og kjøbmand Anderssen hadde dekorert sine hus smagfuldt for anledningen.
Desværre, det kunde ikke gaa an at dagen blev feiret helt uten mislyd og fyld. Fylla gav sig særlig utslag natten tilden 17de. Paa selve frihetsdagen maa det sies at ordenen i sin almindelighet var særdeles god, og berusede personer var omtrent ikke at se. Det var bare under talen for dagen, at en uforskammet og paatrængende herremand trængte sig frem til talerstolen og begyndte at gjøre styg mund. Der blev med forbauselse spurt efter politiet. Man oplevet nemlig det særsyn, at 17. mai-komiteens formand maatte optræ som ordensvern og ta manden i nakken og transportere ham dit, hvor han hørte hjemme.
Det var 17. mai 1914 under talen for dagen paa Henmesbergets torv den slags foreteelse fandt sted!