I 1914 samlet 1.600 mennesker seg til felles fest på Hemnesberget da grunnloven feiret 100 år. I år er grunnloven 200 år, setter folk like stor pris på friheten i dag?
Formannskapet ved ordføreren har invitert alle kommunens innbyggere til felles fest og markering. Grunnloven markerte et farvel til enevelde, og det første store skrittet mot demokrati og frihet slik vi kjenner det i dag.
17. mai har i dag blitt en festdag for barna med is og brus, har vi blitt så mette og fornøyde at vi ikke tenker over bakgrunnen for dagen?
Det kan vi kanskje si. Vi tar muligens frihet og demokrati som en selvfølge, men vi ser i dagens Ukraina at det ikke er selvfølgelig med eget land og rettigheter. Grunnloven danner rett og slett grunnlaget for et fritt og selvstendig Norge, sier ordfører Kjell Joar Petersen-Øverleir.
1.600 i 1914
Feiringen i 1914 er sagnomsust, ifølge Nordlands Avis var det samlet 1.600 mennesker på Hemnesberget, les det fyldige referatet i egen sak. I samme avis opptok utskrift av hovedtalen halve avisa slik at også de som ikke var tilstede kunne få dele litt av opplevelsen, og de øvrige taler fulgte i påfølgende nummer.
- LES OGSÅ: 17. mai for 100 år siden 12/05/2014
Selv om det ikke var like enkelt å forflytte seg for 100 år siden står det «Fra landdistrikterne kom i løpet av dagen en hel del mennesker. Det var livlig i gatene». Grunnloven var viktig for lokalbefolkningen da, og ikke minst å feire sammen.
Årets arrangement vil ikke ødelegge for lokal feiring, 17. mai avholdes på tradisjonelt vis, kommunens fellesfest starter først etter at det ordinære programmet er ferdig.
Vi håper riktig mange tar seg tid til å møte opp ved Korgensenteret klokka 17.00, deretter går toget til Svartebukta. Det blir en togtur på en drøy kilometer, og bør være overkommelig selv etter en lang dag med festivitas, sier Elisabeth Ødegård fra Hemnes kommune, og legger til at de håper at dette skal vise at vi kan gjøre noe sammen i Hemnes, og at det ikke bare er noe de fikk til i gamle dager.
Alle skal med
Er toget «åpent» for alle?
Ja, selvfølgelig. Vi har invitert og oppfordret samtlige lag og foreninger i Hemnes til å delta, og håper de kommer med sine faner. Om du ikke finner ei passende fane å gå under skal vi garantere at vi skal finne en god plass for alle, forteller hun.
Alle korps fra kommunen deltar, og vi tror vi kan påstå at det blir tidenes største korps når de slår seg samme i fellesnummer. Når nasjonalsangen og ikke minst den nye sangen som er laget til grunnlovsjubileet avspilles deltar cirka 120 korpsmedlemmer, da blir det «trøkk»! Vi håper at folk har pugget teksten til den nye sangen og synger av full hals. Kulturskolejenter blir forsangere, men vi oppfordrer også andre barn til å møte opp og hjelpe dem til å starte opp de voksne, sier Ødegård.
Dette er ikke et korgenarrangement, men et sted må det avholdes. Formannskapet ble enig om at Svartebukta var en flott plass å benytte i anledningen, forteller ordføreren.
Ordføreren Kjell Joar Petersen-Øverleir lokker med frynsegoder for de frammøtte.
Det blir gratis kaffe, kake og saft, ja og leker! Det blir taler og litt kåseri med historiske anekdoter, men de skal være korte, lover ordføreren.
Prestisjetunge leker
Barnas leker går som normalt under den ordinære feiringen, mens fellesarrangementet lokker med leker for voksne?
Ja, arrangementet avsluttes med en konkurranse vi tror kan bli morsom, i alle fall å se på. Vi har invitert 10 lag som skal konkurrere i spektakulære øvelser, hevder Ødegård. Ordføreren vrir seg litt i stolen, muligens er han en av deltakerne?
Informerte kilder hevder bestemt at det er etablert flere hemmelige treningsleirer rundt i kommunen de siste dagene. I redaksjonslokalene har favorittlaget sakte men sikkert funnet formen. Sklisikre såler er innkjøpt, og utspekulert knep inntrent.