Bjørnejakta har flyttet seg til Vesterfjellet (Korgfjellet). Jegerne har funnet spor, men de er dagsgamle. Jaktleder Knut Sjøfors forteller at forsøkene på å finne bjørnen fortsetter fredag.
– En hundefører fra Vefsn var i området i går og fant spor, de var trolig fra dagen før. Bjørnen har trukket høyere opp i terrenget, og da blir det mindre vegetasjon, og vanskeligere å finne spor. Han mistet sporet ved Fagervollan, forteller Sjøfors.
Fagervollan blir i retning sørover mot Stormyrbassenget.
Spiser blåbær
– Det var tydelige spor som viste at bjørnen har gått over til blåbær. Bjørner omdanner sukker til fett, og er altspisende. Det er mye bær i området, og dermed har han byttet kost.
– Tror dere bjørnen fortsatt er i området?
– En bjørn kan trave opptil 100 kilometer i døgnet, så vi kan ikke vite noe sikkert. I følge eksperter jeg har snakket med er denne bjørnen trolig 180-200 kilo. En så stor bjørn holder seg mer i ro når den finner mat, mens mindre bjørner farter mer rundt. Derfor tror vi at den fortsatt er i området.
Bjørnens herjinger ble først oppdaget på Hemneshalvøya i forrige uke. Før jakt kan startes må fagpersonell konkludere sikkert at det er bjørn som er på ferde.
– Det er ikke nok å fastslå at det er bjørn i området, det må også være sikkert at det er den som har tatt sau. Vi fikk derfor klarsignal slik at vi kunne starte jakta på fredag, og vi har klare indikasjoner på at den forlot Hemneshalvøya natt til fredag, forteller Sjøfors.
Bjørnen har gjort store innhogg i saueflokker i et område som vanligvis ikke har besøk av bjørn. For å komme til området må man enten gjennom tettbebyggelsen på Finneidfjord, eller svømme over fjorden.
Totalt 27 dyr drept
– Bjørnen har tatt 25 voksne sauer og ett lam før den forlot området. Deretter er det funnet et kadaver av lam på Vesterfjellet. Bjørnen markerer området når den tar et dyr. Dette kan enten være å brekke ei bjerk, ei grein eller lignende. Vi har funnet bjerk på opptil seks centimeter i diameter den har brutt ned. Vi ser også gamle stubber den har gravd i, trolig på jakt etter maur eller annet den finner spiselig.
– Det er ikke slik at bjørnen raser rundt i sinne. Den markerer bare området sitt, eller reviret når den tar noe. Folk behøver ikke være redde for å ferdes ute i naturen, bjørnen trekker unna og oppdager folk lenge før folk oppdager den. Om du finner et kadaver bør du imidlertid trekke deg ut, da kan bjørnen være i nærheten og det har vært situasjoner der den går til skinnangrep for å skremme. Dette er imidlertid svært sjeldent, bruk sunn fornuft så er det ufarlig å dra på bærtur. Finner du et kadaver så meld fra til jaktlaget, da kan vi finne spor, forteller Sjøfors.
Blir trolig lisensjakt
Det er nå åpnet for jakt fram til 20. august. Lisensjakt på bjørn starter dagen etter.
– Denne jakta er igangsatt fordi en bjørn har drept sau. Om det ikke påvises nye tap av sau vil ikke jakttiden bli utvidet, forteller rådgiver hos Fylkemannen i Nordland, Øyvind Skogstad.
– Nå starter lisensjakta allerede 21. august, og det er sannsynlig at det vil bli gitt lisens for felling av bjørn i området. Da kan alle som oppfyller kravene til lisensjeger faktisk jakte bjørn, opplyser Skogstad.
– I fjor ble det gitt lisens for jakt i hele Hemnes. Det er miljødirektoratet som setter kvotene, men disse har vi ikke fått enda, sier Skogstad.
Ikke farlig
Skogstad poengterer også at det ikke er farlig å ferdes i naturen.
– Det er ingen grunn til å være redd for å ferdes i marka. Bjørnen er veldig vár for mennesker, føler du deg litt utrygg er det bare å prate litt så er du helt sikker på at den hører deg, og trekker unna, avslutter Skogstad.