JO FLERE KOKKER.... Andrea Lillevold, Rose Berg-Hansen og Aimee Sørgård samarbeider om å elte deigen.FOTO: ELLEN RABLIÅS

Markerer med mat

I år er det 6. klassene ved Korgen sentralskole som tar ansvaret for markeringen av samenes nasjonaldag. I to dager har de forberedt Bidos og Gahkko som hele skolen skal få smake på.

I dag er det samefolkets dag. En dag som markerer det første samlende møtet for ulike samiske organisasjoner og aktivister i Trondheim 6. februar 1917. 102 år senere samles Korgen sentralskole i skolegården for å innta et ekte samisk måltid.
På mandag startet elevene i 6A med de første forberedelsene. Det samiske brødet Gahkko skulle bakes, og elevene samlet seg på skolekjøkkenet. Tre grupper skulle lage hvert sitt brød, og Aimee Sørgård forteller hva brødet skal brukes til.
– Brødet skal være til suppen vi skal lage i morgen. Hva var det nå den suppa het? spør hun resten av gruppa, men ingen kommer på det i farten.
– Hele skolen skal spise gahkko og suppe, legger Aimee til.
High five
Deigen blir sakte men sikkert til, og etter hvert tar Aimee, Rose Berg-Hansen og Andrea Lillevold hendene fatt for å elte deigen til passelig konsistens. Det er tungt arbeid, og de byttes på jobben. Jentene forteller at de trives på skolekjøkkenet.
– Jeg baker en del hjemme. Det er artig med skolekjøkken, bedre enn matematikk hvert fall, sier Andrea. Og med seks hender i deigen gir jentene hverandre en real deig-high five.
På den andre siden av skolekjøkkenet jobber Nicolai Valla og Tuva Berg Sørensen med hver sin deig. De forteller at de har pratet en del om samenes nasjonaldag.
– Vi har sett noen videoer fra gammelt av, sier Tuva.
– De lagde bjørnegraver! Legger Nicolai til.
Kontroll
Det har blitt tirsdag, og 6B er i gang med å steke reinkjøtt til suppen som kalles Bidos. På mandag bakte også B-klassen Gahkko, så brødet ligger klart til feiringen. På den ene siden av banken står Lisbeth Buskli og Madelen Rustad-Brendmo og byttes på å steke kjøttet og å dele det i mindre biter. På motsatt side er det Elijas Kupsys som steker kjøtt, mens Elias Kvalbukt og Andreas Pinslund samarbeider om å klargjøre kjøttet.
Når elevene får spørsmål om de er glade i å lage mat svarer jentene et bestemt «Ja!». Det er uvisst om guttene hørte spørsmålet, eller om de bevisst valgte å ikke svare. Det virker likevel som om hele gjengen trives og har full kontroll. Lisbeth forteller hva de er i gang med.
– I dag skal vi gjøre alt klart til i morgen, da skal vi servere maten til resten av skolen.
Tradisjon
Lærer Per-Arne Skreslett forteller at dette ikke er første gangen trinnet har ansvar for å markere nasjonaldagen.
– Dette er vel andre eller tredje gangen 6. klassen laget mat til samefolkets dag. Det er 6. klassen som har skolekjøkken, så det er naturlig at det blir de som får oppgaven.
I år har de visstnok lært av fjorårets opplegg.
– Vi serverer suppen i en kopp, og fjor ba vi alle ta med seg egne kopper. Heldigvis hadde vi pappkopper liggende, for det var omtrent ingen som husket å ta med seg egen kopp, forteller Per-Arne.
I tillegg til matlagingen har 6. klassen satt seg inn i den samiske kulturen på andre måter også.
– Vi har sett et program om en gutt som bytter liv med en samisk gutt, sier Madelen.
– Serien heter «Hvis jeg var deg», sier Lisbeth, og gjengen forteller om at gutten fikk prøve seg på både lassokasting og å spise blodmat.
Andreas beveger seg over på løkkutting, og får god instruksjon hos Per-Arne. Senere på dagen skal klassene til med grønnsakene, og suppen blir satt på kok, klar til å mette 221 sultne mager.

FØRSTE STEG. Nicolai Valla og Oliver Hilstad samarbeider om å måle opp mel.FOTO: ELLEN RABLIÅS
SAMARBEID. Linnea Harsvik og Oda Fjeldavli Tuven smelter smør og sirup.FOTO: ELLEN RABLIÅS
GOD STEMNING. Lydia Ingebrigtsen Lund og Tuva Berg Sørensen trives over bakebollen.FOTO: ELLEN RABLIÅS
OPPVASKEN MÅ TAS. Linnea Harsvik tar ansvaret for oppvasken.FOTO: ELLEN RABLIÅS
DREVNE KOKKER. De unge kokkene er meget selvgående, og Per-Arne har lite å sette fingeren på.FOTO: ELLEN RABLIÅS
EFFEKTIV. Lisbeth Buskli og Madelen Rustad-Brendmo byttes på å steke og å skjære opp kjøttet.FOTO: ELLEN RABLIÅS
6B. Elias Kvalbukt, Andreas Pinslund og Elijas Kupsys.FOTO: ELLEN RABLIÅS

BIDOS

  • INGREDIENSER
  • - 500 g kokekjøtt av reinsdyr eller reinsdyrstek (med bein)
  • - 3 ss hvetemel
  • - 1 l reinsdyrkraft eller 1 l vann
  • - 4 stk potet
  • - 2 stk gulrot
  • - 1?2 stk løk
  • - eventuelt 2 dråper sukkerkulør
  • SLIK GJØR DU
  • 1. Del kjøtt i mindre biter om nødvendig og ha det i en gryte.
  • 2. Lag meljevning ved å røre sammen mel og ca. 3 dl av vannet (kaldt).
  • 3. Hell meljevningen (bruk gjerne en liten sikt for å unngå klumper) over kjøttet og tilsett resten av vannet. La det koke opp under omrøring.
  • 4. Skrell potet og del i to. Skrell gulrot og kutt i tykke skiver. Hakk løk. Ha poteter og grønnsaker i gryta og kok til poteter og kjøtt er mørt.
  • 5. Smak til med salt og pepper. Ønsker du en mørkere saus kan du tilsette noen dråper sukkerkulør.
  • Server bidos rykende varm med grovt, nybakt brød, smør og tyttebær.
FOTOSERIER
Smil
Samefolkets dag i Korgen
Full fres
Halloween
Lokaloppgjør: Korgen-Hemnes
Kos og hygge under Hemnesjazz 2018
Hemnesjazz 2018 - diverse
Konserten i Hundneset med Halvard Kjelen & Snorre Sivertsen
Hemnesjazz 2018 - Hundneset

ANSVARLIG REDAKTØR:
KNUT MARTINSEN
TLF: 977 97 333

TIPS OSS:
TIPS@AVISAHEMNES.NO
TLF: 977 97 333

WEBDESIGN:
WWW.DAESIGN.no
TLF: 970 35 284

Avisa Hemnes arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisa Hemnes har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.

© 2015 Avisa Hemnes AS