NY BEHANDLING. Ordfører Christine Trones (H) åpner for nye behandling av budsjettet for 2019. Varaordfører Bjørn-Terje Nilssen (Frp) brøt med resten av posisjonen og fikk flertall for deres og Hemnes sosialdemokraters budsjettforslag etter at Ap og SV valgte å støtte dem.FOTO: KNUT MARTINSEN

Kalde føtter for Ap og SV

Det går mot en snuoperasjon for budsjettet i Hemnes. Ap og SV påførte en svekket posisjon nederlag ved avstemmingen, etter kraftig kritikk ber de nå om omkamp.

Vi kan få oppleve en budsjettregulering i Hemnes som går inn i Guinness rekordbok som tidenes tidligste. Ap og SV sikret i desember flertall for budsjettforslaget fra Hemnes sosialdemokrater (HS) og Frp. Vedtaket betydde svært omfattende kutt i utvalgte sektorer, mens andre sektorer fikk tilført mer midler enn de hadde bedt om.
Nye samarbeidslinjer
Konsekvensene av vedtaket var ikke klarlagt på forhånd, og da realitetene kom for dagen etter en utredning fra rådmannen utløste dette kraftige reaksjoner, både fra ansatte, fagforeninger og innbyggere i kommunen. I Hemnes har en koalisjon mellom Høyre, Senterpartiet, MDG og Frp dannet flertall. Frp valgte i budsjettbehandlingen å samarbeide med utmeldte representanter fra Ap, Hemnes sosialdemokrater. Etter at Ap overraskende opplyste at de ikke kom til å støtte sitt eget budsjettforslag, men heller stemme med Frp og HS, fikk forslaget flertall.
Torsdag avholdt SV og Ap et møte med Fagforbundet, og har i etterkant av møtet bedt om ny politisk behandling. I en kort pressemelding melder de at det er uaktuelt for Ap og SV å stille seg bak noen forslag som kan føre til økt privatisering og konkurranseutsetting.
Store konsekvenser
Rådmannen har vurdert konsekvensene for de ulike etater, og skisserer et behov for å kvitte seg med opptil 17 årsverk i teknisk. De mest drastiske endringene skjer allikevel i sentraladministrasjonen. Her er det i 2018 22 ansatte som utfører 20,6 årsverk. For å innfri budsjettet skisserer rådmannen et behov for å si fjerne 11-12 årsverk i 2019 og ytterligere 3-4 årsverk i 2020, det betyr i så fall at sentraladministrasjonen består av 2-4 ansatte ved inngangen til 2021. Rådmannen skriver i sitt notat at dette gjør at det ikke lenger vil være mulig å gjennomføre lovpålagte oppgaver.
Signalene fra de angrende partene har ført til en svært kjapp reaksjon, ordfører Christine Trones har kalt inn til ekstraordinært møte for både formannskap og kommunestyre torsdag 10. januar. I innkallingen skriver ordføreren blant annet:
Ekstraordinært møte
– Bakgrunnen for at det innkalles til et ekstraordinært formannskap så tidlig på nyåret er flere henvendelser til ordfører om konsekvenser av det budsjettvedtaket som er gjort. Ordfører vurdere disse som så omfattende at det er riktig å avholde et ekstra møte så tidlig som mulig.
Slike innkallingen skal sendes ut minst en uke i forkant, og ble sendt ut allerede torsdag så snart det ble klart at Ap og SV ønsket at vedtaket de sikret flertall for burde omgjøres. Innkallingen mangler derfor sakspapirer, men ordføreren gir klare signaler.
– Det vil bli utferdiget et saksdokument som tar for seg mulighetene til å gjennomføre en budsjettregulering av det vedtatte budsjettet i retning av det som var formannskapets innstilling, skriver Trones i innkallingen.
Det er uklart om hvordan arkitektene bak budsjettet, Hemnes sosialdemokrater og Frp, stiller seg til at deres budsjett nå ser ut til å bli omgjort uten at det har blitt effektuert.


FOTOSERIER
Smil
Samefolkets dag i Korgen
Full fres
Halloween
Lokaloppgjør: Korgen-Hemnes
Kos og hygge under Hemnesjazz 2018
Hemnesjazz 2018 - diverse
Konserten i Hundneset med Halvard Kjelen & Snorre Sivertsen
Hemnesjazz 2018 - Hundneset

ANSVARLIG REDAKTØR:
KNUT MARTINSEN
TLF: 977 97 333

TIPS OSS:
TIPS@AVISAHEMNES.NO
TLF: 977 97 333

WEBDESIGN:
WWW.DAESIGN.no
TLF: 970 35 284

Avisa Hemnes arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisa Hemnes har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.

© 2015 Avisa Hemnes AS