PÅ TURNÉ. Det har vært tidenes pengedryss i 2018, stiftelsen har totalt delt ut 302 millioner kroner.FOTO: EXTRASTIFTELSEN

Pengedryss fra ExtraStiftelsen

Det blir penger både til Kjensvasshytta til Hemnes Turistforening og et prosjekt i regi av Mental Helse Hemnes når rekordåret i ExtraStiftelsen avsluttes med tildeling på 82 millioner kroner.

Kjensvasshytta skal tilrettelegges for bevegelseshemmede forteller prosjektleder Bjørn Einar Valla. De har søkt om, og fått innvilget 300.000 kroner til prosjektet.
– Prosjektet inneholder blant annet nytt sanitærbygg som skal inneholde dusj og toalett tilpasset handikappede. Det ligger mye dugnad inne i prosjektet, til sommeren blir det et skikkelig dugnadstak der oppe, sier en lykkelig prosjektleder.

Mental Helse Hemnes har over mange år vært ett av landets mest aktive lokallag. Prosjektleder Anders Martin Oldernes har sammen med Rønnaug Storbæk og Iselin Målvatn et svært spennende prosjekt som nå skal iverksettes.
– Vi i MHH ønsker å få folk ut i fysisk aktivitet, og hjelpe folk til å finne samhold sammen med andre, gjerne på tvers av generasjoner, på tvers av kjønn, gjennom en felles aktivitet; det å rydde viltvoksende skog, kjerr og kratt sammen hver uke. Vi ønsker å gjøre noe med det faktum at Norge regelrett gror over og at vi har fått redusert utsikt der folk er. Vi vet at folk trives best i åpent landskap, hvor det er god oversikt og utsikt, og vi ser at kulturlandskapet ikke lenger har de kår som var før i tiden da dyr beitet, og da det var flere bønder i drift som vedlikeholdt det åpne landskapet. Vi ønsker rett og slett å gi folk Utsikt til Bedring! forteller de.
– Det har vært et jubelår for ExtraStiftelsen. Aldri har vi støttet flere prosjekter, og i jubileumsåret, hvor vi fyller 25 år, viser organisasjonene at det er en veldig viktig ordning for å bygge kunnskap og inkludere flere i det norske samfunnet, sier generalsekretær Hans Christian Lillehagen.
Lørdag 15. desember offentliggjøres årets siste tildeling fra ExtraStiftelsen, der hele 82 millioner kroner fordeles til 131 ulike prosjekter.
– Vi tar mål av oss å være helseorganisasjonenes viktigste økonomiske støttespiller, og det er et oppdrag vi tar på alvor, sier Lillehagen.
Jubileumsår med rekordtildeling
I 2018 har ExtraStiftelsen hatt en stor jubileumsfeiring, i forbindelse med at det er 25 år siden opprettelsen av stiftelsen. Ekstra gledelig er det at stiftelsen i jubileumsåret mottok en rekordstor sum til fordeling.
ExtraStiftelsen mottar 6,4 prosent av overskuddet til Norsk Tipping til fordeling til helseformål. I 2018 har dette utgjort hele 302 millioner kroner.
– Det er gledelig å se at Norsk Tippings overskudd kan gå tilbake til samfunnet, og bidra til at mange mennesker får muligheten til å leve gode liv, sier Lillehagen.
Overrasket prosjekter
Og gleden over å realisere prosjekter har blitt ekstra nært for Lillehagen de siste dagene. Da har han og kommunikasjonssjef Hege Bjørnsdatter Braaten reist rundt i landet og overrasket prosjekter med penger.
Hele 11 prosjekter i fem forskjellige byer fikk overraskelsesbesøk.
– Dette er noe av det beste vi får lov til å gjøre. Det betyr mye for oss å se hva midlene vi fordeler utgjør i veldig mange menneskers liv. Vi kan nok mangedoble verdien av hver krone som fordeles, takket være de mange frivillige og ildsjelene rundt om i landet, sier Lillehagen, og legger til:
– Samtidig synes vi det er viktig å gjøre stas på disse menneskene og organisasjonene, og da er det hyggelig å kunne overraske dem med at de får støtte til prosjektene sine.
Takker Norsk Tipping
ExtraStiftelsens viktigste oppgaver i årene som kommer er å sørge for å opprettholde solide og gode tildelingsordninger, samt å bevare stiftelsens inntekter, slik at organisasjonene kan fortsette å nyte godt av prosjektmidler.
Lillehagen understreker at dette er et krevende arbeid, der stiftelsens inntekter stadig er under press.
– Det er alvorlige tegn på at enerettsmodellen er under press av ulovlige utenlandske spillselskaper. Det haster for politikerne å gjøre grep som sikrer at spillavhengige i Norge skjermes for press og aggressiv markedsføring, sier han.
For ExtraStiftelsen er det viktig å støtte Norsk Tipping i arbeidet de gjør med å kanalsiere spillere til mindre risikable spill, samt å bidra til at mennesker med spilleproblemer får hjelp.
– Vi er takknemlige for den fantastiske jobben Norsk Tipping gjør, og vi gleder oss til å fortsette samarbeidet for å fremme helsefrivilligheten og deltakelse for flere i samfunnet i årene som kommer, sier Lillehagen.

EXTRASTIFTELSEN

  • ExtraStiftelsen fordeler 6,4 prosent av Norsk Tippings overskudd til helseformål.
  • I 2018 utgjør dette 302 millioner kroner.
  • Stiftelsen har totalt fem tildelinger fordelt på tre ulike ordninger hvert år.
  • Den siste tildelingen i 2018 skjer 15. desember 2018, og utgjør 82 millioner kroner.
  • 131 nye prosjekter får midler gjennom denne tildelingen, kalt Helse høst 2018.
  • Dette utgjør en tildelingsprosent på 27 prosent av antallet søknader.
  • Totalt gir ExtraStiftelsen støtte til 1.002 prosjeter i 2018.
FOTOSERIER
Smil
Samefolkets dag i Korgen
Full fres
Halloween
Lokaloppgjør: Korgen-Hemnes
Kos og hygge under Hemnesjazz 2018
Hemnesjazz 2018 - diverse
Konserten i Hundneset med Halvard Kjelen & Snorre Sivertsen
Hemnesjazz 2018 - Hundneset

ANSVARLIG REDAKTØR:
KNUT MARTINSEN
TLF: 977 97 333

TIPS OSS:
TIPS@AVISAHEMNES.NO
TLF: 977 97 333

WEBDESIGN:
WWW.DAESIGN.no
TLF: 970 35 284

Avisa Hemnes arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisa Hemnes har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.

© 2015 Avisa Hemnes AS