. Nabo til raset, Kjetil Brendmo, og Per Fagerstrand fra NVE Anlegg var onsdag mer enn fornøyd med tingene tilstand. Det har endret seg radikalt etter et nytt ras fredag.FOTO: KNUT MARTINSEN

Nytt ras i Svartmarka

Etter nesten to års venting ble det endelig satt inn sikringstiltak i rasgropa i Svartmarka. Fredag raste store deler av sikringen bort.

Det var i januar 2017 det gikk et stort ras i Svartmarka i Korgen. Et bolighus like inntil raset ble evakuert, og etter en lengre prosess overtatt av NVE og revet. Naboen til denne boligen ble imidlertid ikke sikret, og stadige småras i rasgropa gjorde at Kjetil Brendmo og familien ikke som spesielt godt om natta.
Denne uka ble det endelig klart for sikring, og Brendmo uttrykte på onsdag stor glede over situasjonen.
– Det har vært noen måneder nå med veldig mye nedbør, det har gitt enda større usikkerhet. Det er derfor utrolig herlig nå at det ordnes opp.
Per Fagerstrand fra NVE Anlegg fortalte at årsaken til at det har tatt så lang tid var at de måtte avvente en rapport fra Multiconsult.
– Vi måtte ha denne rapporten før vi kunne sette i gang med jobben. De har lagt opp til en såkalt «sikker jobbanalyse», og jobben er beskrevet i detalj hvordan den skal utføres.
Gravemaskinen som ble benyttet til jobben har en ekstra lang arm, 17 meter, slik at den skal unngå raskanten i størst mulig grad.
– Jobben innebærer bare masseflytting, vi skrår terrenget slik at det ikke blir så bratt, dermed skal vi unngå nye ras. Totalt skal 9-10.000 kubikk flyttes, og nå skal de som bor her kunne sove trygt, sa Fagerstrand på onsdag.

Nå skal de som bor her kunne sove trygt
Per Fagerstrand, NVE
Fredag er det mer tvilsomt om beboerne føler seg like trygge.
– Store deler av massene som er flyttet har rast ut, og trolig tatt med seg mer enn det som er flyttet slik at vi muligens har fått raskanten enda nærmere, forteller Kjetil Brendmo.
Et stort område har blitt klargjort, og for å få ferdig den siste delen av jobben har gravemaskinen vært nødt til å jobbe fra den nedre delen av området. Dette området har nå rast ut, jeg tør ikke tenke på hva som ville skjedd om raset hadde gått mens maskinen var plassert der.
Gravemaskinen står nå forlatt i området, og jobben er foreløpig avsluttet i påvente av en avklaring fra NVE og eksperter.


RASKANT. Den nye raskanten ser fredag ut til å ha tatt med seg både nye og gamle masser. Det er uvisst om de øvrige massene er stabile.FOTO: KNUT MARTINSEN
SIKKER JOBB. NVE har brukt Multiconsult til å beskrive en sikker jobb for å sikre raset. Store deler av området gravemaskinen som her onsdag utførte jobben har nå rast ut.FOTO: KNUT MARTINSEN
FOTOSERIER
Smil
Samefolkets dag i Korgen
Full fres
Halloween
Lokaloppgjør: Korgen-Hemnes
Kos og hygge under Hemnesjazz 2018
Hemnesjazz 2018 - diverse
Konserten i Hundneset med Halvard Kjelen & Snorre Sivertsen
Hemnesjazz 2018 - Hundneset

ANSVARLIG REDAKTØR:
KNUT MARTINSEN
TLF: 977 97 333

TIPS OSS:
TIPS@AVISAHEMNES.NO
TLF: 977 97 333

WEBDESIGN:
WWW.DAESIGN.no
TLF: 970 35 284

Avisa Hemnes arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisa Hemnes har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.

© 2015 Avisa Hemnes AS