STØ PÅ HÅNDA. Mathias Pettersen Nygård er stø på hånda når han gjør seg klar til å skyte sin serie. FOTO: TERJE ÅNONLI

Treffsikre ungdommer

På Finneidfjord disponerer Hemnes & Sør-Rana Skytterlag en egen innendørs skytebane. Laget som ble stiftet så langt tilbake som i 1876, har gjennom sine 142 år som skytterlag opplevd store endringer.

Dagens formann er Espen Leirvik og han forteller at det nå er relativt liten aktivitet, men det er en del lokal unge som deltar på en egen skyteskole.
– De trener to ganger i uka nede i kjelleren på samfunnshuset på Finneidfjord. I mellom treningene hender det seg at de deltar på stevner rundt omkring og sist uke hevdet de seg godt i et stevne i Herringen.
Banen på Finneidfjord har en lengde på 15 meter og det skytes med rifle kaliber 22. På treningene ser man at de unge etter hvert er blitt vant med å håndtere våpen, det er stort fokus på sikkerhet og dette blir tatt seriøst av alle som deltar. Skytterne får inntil 10 prøveskudd for å finne ut om geværet går rett. Har de fulltreff på de første skuddene så skytes det ikke mer enn 3-4 skudd.
Når de legger seg ned så roper skyttertreneren som er Espen Leirvik:
«Skytter klar, 10 sekunder, ild!»
Da begynner det raskt å smelle på banen som rommer inntil fem skyttere samtidig. Banen er på en måte helautomatisk når det kommer til anvisning av skuddene. Ungdommen kan selv trykke på en skjerm og da får de anvisning på hvert enkelt skudd. Man kan også simulere lengre hold, for eksempel kan man legge inn en avstand på 100 meter. Etter treningsskuddene skytes det mellom 25-35 skudd i forskjellige serielengder på 5 og 10 skudd.
Alle som deltar skyter nå i det som kalles nybegynnerklasse, selv om de er gamle nok til å skyte i egen konkurranseklasse. På spørsmål om dette er morsomt kommer det klart frem at skyting er en fin sport. Blant guttene er det også en jente med, og på stevne i Herringen sist uke var det nettopp Kjersti Kråkstad-Norø (14 år) som hevdet seg best.
Denne kvelden er det med fire skyttere fra skyteskolen og en gjesteskytter, høyeste poengsum blir 50, noe som er det maksimale man kan oppnå.

ANVISNING. Nikolai Sande sjekker sine serie, og konstaterer at det ble fult hus denne gang. FOTO: TERJE ÅNONLI
SKYTTERE GJØR SEG KLAR. Espen Leirvik sjekker at alt er i orden før han gir klarsignal og roper ild. Skytterne er fra venstre Mats Ånonli Jacobsen (12 gjesteskytter), Sondre Kråkstad -Norø (12), Sivert Kosmo Svenning (14), Mathias Pettersen Nygård (14), Nikolai Sande (14)FOTO: TERJE ÅNONLI
Les mer om: #Fritid | #Barneidrett
FOTOSERIER
Smil
Samefolkets dag i Korgen
Full fres
Halloween
Lokaloppgjør: Korgen-Hemnes
Kos og hygge under Hemnesjazz 2018
Hemnesjazz 2018 - diverse
Konserten i Hundneset med Halvard Kjelen & Snorre Sivertsen
Hemnesjazz 2018 - Hundneset

ANSVARLIG REDAKTØR:
KNUT MARTINSEN
TLF: 977 97 333

TIPS OSS:
TIPS@AVISAHEMNES.NO
TLF: 977 97 333

WEBDESIGN:
WWW.DAESIGN.no
TLF: 970 35 284

Avisa Hemnes arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisa Hemnes har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.

© 2015 Avisa Hemnes AS