EKSTREMVÆR. I deler av Nord-Norge er det ventet ekstremvær fra onsdag kveld. Det kan bli farlig å oppholde seg utendørs. Dette bildet er tatt under ekstremværet Ole i Bodø i 2015. FOTO: MARIUS HELGE LARSEN / NTB SCANPIX

Nå kommer ekstremværet Ylva i Nord-Norge

Meteorologisk institutt har sendt ut ekstremværvarsel for Nordland og Troms. Stormen er ventet å vare fram til fredag morgen.

Fra onsdag kveld er det ventet økning til sørøstlig full storm utsatte steder med lokalt kraftige vindkast på 40 til 50 meter per sekund. Ekstremværet har fått navnet Ylva.
– Ekstremværet treffer først i Nordland i kveld og øker utover natten. I Troms vil det tilta torsdag morgen, sier meteorolog Tore Vassbø ved Meteorologisk institutt til NTB.
Store lokale variasjoner
Han forteller at uværet vil være på sitt sterkeste i Nordland torsdag formiddag. I Troms blir det sterkest torsdag kveld, der det ventes full storm utsatte steder torsdag, med vindkast på 35 til 50 meter per sekund.
– Vinden kommer fra sørøst i kast over fjellene og ned i dalene. Det kommer til å være store lokale variasjoner, og enkelte områder kan være nesten vindstille mens nabodalen har kraftig vind, sier Vassbø. Han legger til at stormen i hovedsak vil ramme indre strøk. Det er ikke utstedt ekstremvarsel for Lofoten og Vesterålen i Nordland.
Det er vinden som blir dominerende i stormen. Det er ikke meldt om særlig mye nedbør, men den vil i hovedsak komme som snø.
Farlig utendørs
– Det blir stor fare for innstillinger av flyavganger, båter og annen transport. Broer og fjelloverganger kan bli stengt. Det kan være farlig å oppholde seg utendørs. Det ventes uvanlig stor skade på bygninger, infrastruktur, strømnett og skog, skriver Meteorologisk institutt.
Vassbø anbefaler å sikre løse gjenstander utenfor bygninger.
– Det kan bli skade på trær, som igjen kan føre til skade på strømnett og bygninger, sier meteorologen.
– Ellers oppfordrer vi til å ikke reise om man ikke må.
Stormen har fått navnet Ylva i henhold til et system der stormene annenhver gang får gutte- og jentenavn i alfabetisk rekkefølge. Forrige ekstremvær i Norge var Vidar, som rammet Vestlandet i januar med ekstrem høy vannstand.

Orkanvarsel på Rabothytta
Yr.no kan man lese at det er meldt orkan på Rabothytta torsdag.

ORKANVARSEL. Yr melder om orkan på Rabothytta torsdag. FOTO: SKJERMDUMP/YR
Les mer om: #Vær
HILSNINGER
Angelika Kråkstad
11! Angelika Kråkstad
Isai Lauknes
6! Isai Lauknes
Sigrid Falkenhaug
13 år! Sigrid Falkenhaug
Jakob Siljesønn Ludviksen
2 år! ! Jakob Siljesønn Ludviksen
Madelen Rustad Brendmo
12 år! Madelen Rustad Brendmo
FOTOSERIER
Smil
Samefolkets dag i Korgen
Full fres
Halloween
Lokaloppgjør: Korgen-Hemnes
Kos og hygge under Hemnesjazz 2018
Hemnesjazz 2018 - diverse
Konserten i Hundneset med Halvard Kjelen & Snorre Sivertsen
Hemnesjazz 2018 - Hundneset

ANSVARLIG REDAKTØR:
KNUT MARTINSEN
TLF: 977 97 333

TIPS OSS:
TIPS@AVISAHEMNES.NO
TLF: 977 97 333

WEBDESIGN:
WWW.DAESIGN.no
TLF: 970 35 284

Avisa Hemnes arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisa Hemnes har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.

© 2015 Avisa Hemnes AS