OVERSIKT . I Hemnes har 41,1% av kvinner født mellom 1991-1996 tatt vaksinen. VIDEO: NTB/NYHETSGRAFIKK

Gratis HPV-vaksine populært blant unge kvinner

Over 83.000 kvinner har fått gratis HPV-vaksine mot livmorhalskreft siden programmet startet for ett år siden. Det er likevel stor forskjell mellom kommunene.

Siden 1. november i fjor har unge kvinner som er født i 1991 eller senere fått tilbud om gratis vaksine mot HPV-viruset som blant annet kan føre til livmorhalskreft. Ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser at 83.877 har takket ja til vaksinen.
– Det er hyggelig at tilbudet om gratis HPV-vaksine er møtt med så stor interesse. Det viser at mange unge kvinner ønsker å beskytte seg mot livmorhalskreft og annen HPV-relaterte kreft, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet.
– Nå er det viktig at alle som har startet vaksinasjonen husker å ta alle tre dosene, slik at de får full effekt av vaksinen, legger hun til.
Varierer
Hun er ikke bekymret over at oppslutningen varierer fra sted til sted.
– Det at det er noen forskjeller fra sted til sted, sier lite om innsatsen rundt om i landet, og vi kan ikke trekke noen konklusjoner ut fra dette. Vaksinen blir registrert på kvinnens hjemstedsadresse. Det vil si at dersom en kvinne fra Molde tar vaksinen i Oslo, blir den registrert i Molde, forklarer Greve-Isdahl.
Nederst på listen ligger Hægebostad i Vest-Agder, mens blant kvinner registrert bosatt i Agdenes kommune i Sør-Trøndelag er over 70 prosent vaksinert.
– Målet vårt er at vi kan gi god nok informasjon til alle i målgruppen, slik at de selv kan ta et valg, understreker hun.
Folkehelseinstituttet ser at det kan være forskjeller på kvinner ut fra sivilstatus. De som ikke er i et fast forhold viser større interesse for vaksinen enn de som er i fast forhold.
– Men vi prøver altså å formidle at alle bør ta vaksinen. Selv om du har fast partner i dag, kan dette endre seg om noen år, og det er nå vaksinen er gratis, sier hun i en kommentar til NTB.
90 prosent beskyttelse
Vaksinen har vist å gi nærmere 90 prosent beskyttelse mot alvorlige celleforandringer hos kvinner som ikke var smittet av HPV på vaksinasjonstidspunktet.
De fleste HPV-infeksjoner går over av seg selv, men altså ikke alle. Og dersom en HPV-infeksjon varer, øker den faren for å utvikle celleforandringer i livmorhalsen, som er et forstadium til livmorhalskreft, heter det i informasjonen fra Folkehelseinstituttet.
Innmeldte bivirkninger har i all hovedsak dreid seg om milde og forbigående symptomer, som er kjente fra før. Dette er blant annet smerter på stikkstedet, hodepine, svimmelhet og en generell sykdomsfølelse, ofte med feber.
– Disse symptomene går over av seg selv i løpet av noen få dager, og gir ikke grunnlag for å endre anbefalingen om HPV-vaksine til unge kvinner, sier Greve-Isdahl.

POPULÆRT. Over 83.000 unge kvinner har siden 1. november i fjor takket ja til HPV-vaksinen som blant annet beskytter mot livmorhalskreft.FOTO: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX
OVERSIKT. Hemnes ligger på 14. plass i Nordland. FOTO: NTB/NYHETSGRAFIKK
HILSNINGER
Lyder Sagmo Ottermo
6! Lyder Sagmo Ottermo
Synnøve og Bjørn Roger Bruhaug
50 år! Synnøve og Bjørn Roger Bruhaug
Linas Emilian Skarsbø
10! Linas Emilian Skarsbø
Linas Emilian Skarsbø
10 år 24. juli! Linas Emilian Skarsbø
FOTOSERIER
Kos og hygge under Hemnesjazz 2018
Hemnesjazz 2018 - diverse
Konserten i Hundneset med Halvard Kjelen & Snorre Sivertsen
Hemnesjazz 2018 - Hundneset
Torsdag og festivalstart
Hemnesjazz 2018
Marina-show
Båt og fjord: Marina-show
Familiekonsert
Båt- og fjord: Familiekonsert

ANSVARLIG REDAKTØR:
KNUT MARTINSEN
TLF: 977 97 333

TIPS OSS:
TIPS@AVISAHEMNES.NO
TLF: 977 97 333

WEBDESIGN:
WWW.DAESIGN.no
TLF: 970 35 284

Avisa Hemnes arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisa Hemnes har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.

© 2015 Avisa Hemnes AS