OVERSIKT . I Hemnes har 41,1% av kvinner født mellom 1991-1996 tatt vaksinen. VIDEO: NTB/NYHETSGRAFIKK

Gratis HPV-vaksine populært blant unge kvinner

Over 83.000 kvinner har fått gratis HPV-vaksine mot livmorhalskreft siden programmet startet for ett år siden. Det er likevel stor forskjell mellom kommunene.

Siden 1. november i fjor har unge kvinner som er født i 1991 eller senere fått tilbud om gratis vaksine mot HPV-viruset som blant annet kan føre til livmorhalskreft. Ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser at 83.877 har takket ja til vaksinen.
– Det er hyggelig at tilbudet om gratis HPV-vaksine er møtt med så stor interesse. Det viser at mange unge kvinner ønsker å beskytte seg mot livmorhalskreft og annen HPV-relaterte kreft, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet.
– Nå er det viktig at alle som har startet vaksinasjonen husker å ta alle tre dosene, slik at de får full effekt av vaksinen, legger hun til.
Varierer
Hun er ikke bekymret over at oppslutningen varierer fra sted til sted.
– Det at det er noen forskjeller fra sted til sted, sier lite om innsatsen rundt om i landet, og vi kan ikke trekke noen konklusjoner ut fra dette. Vaksinen blir registrert på kvinnens hjemstedsadresse. Det vil si at dersom en kvinne fra Molde tar vaksinen i Oslo, blir den registrert i Molde, forklarer Greve-Isdahl.
Nederst på listen ligger Hægebostad i Vest-Agder, mens blant kvinner registrert bosatt i Agdenes kommune i Sør-Trøndelag er over 70 prosent vaksinert.
– Målet vårt er at vi kan gi god nok informasjon til alle i målgruppen, slik at de selv kan ta et valg, understreker hun.
Folkehelseinstituttet ser at det kan være forskjeller på kvinner ut fra sivilstatus. De som ikke er i et fast forhold viser større interesse for vaksinen enn de som er i fast forhold.
– Men vi prøver altså å formidle at alle bør ta vaksinen. Selv om du har fast partner i dag, kan dette endre seg om noen år, og det er nå vaksinen er gratis, sier hun i en kommentar til NTB.
90 prosent beskyttelse
Vaksinen har vist å gi nærmere 90 prosent beskyttelse mot alvorlige celleforandringer hos kvinner som ikke var smittet av HPV på vaksinasjonstidspunktet.
De fleste HPV-infeksjoner går over av seg selv, men altså ikke alle. Og dersom en HPV-infeksjon varer, øker den faren for å utvikle celleforandringer i livmorhalsen, som er et forstadium til livmorhalskreft, heter det i informasjonen fra Folkehelseinstituttet.
Innmeldte bivirkninger har i all hovedsak dreid seg om milde og forbigående symptomer, som er kjente fra før. Dette er blant annet smerter på stikkstedet, hodepine, svimmelhet og en generell sykdomsfølelse, ofte med feber.
– Disse symptomene går over av seg selv i løpet av noen få dager, og gir ikke grunnlag for å endre anbefalingen om HPV-vaksine til unge kvinner, sier Greve-Isdahl.

POPULÆRT. Over 83.000 unge kvinner har siden 1. november i fjor takket ja til HPV-vaksinen som blant annet beskytter mot livmorhalskreft.FOTO: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX
OVERSIKT. Hemnes ligger på 14. plass i Nordland. FOTO: NTB/NYHETSGRAFIKK
FOTOSERIER
Smil
Samefolkets dag i Korgen
Full fres
Halloween
Lokaloppgjør: Korgen-Hemnes
Kos og hygge under Hemnesjazz 2018
Hemnesjazz 2018 - diverse
Konserten i Hundneset med Halvard Kjelen & Snorre Sivertsen
Hemnesjazz 2018 - Hundneset

ANSVARLIG REDAKTØR:
KNUT MARTINSEN
TLF: 977 97 333

TIPS OSS:
TIPS@AVISAHEMNES.NO
TLF: 977 97 333

WEBDESIGN:
WWW.DAESIGN.no
TLF: 970 35 284

Avisa Hemnes arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisa Hemnes har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.

© 2015 Avisa Hemnes AS