POLITIKARTET. Hemnes lensmannskontor består etter at Justisdepartementet har tatt anken fra Hemnes kommune til følge. Det betyr trolig at kontoret må flyttes til Korgen.VIDEO: NTB NYHETSGRAFIKK

SNUR: Fortsatt lensmannskontor i Hemnes

Justisdepartementet har tatt Hemnes kommunes anke til følge, dermed omgjøres vedtaket om nedleggelse av Hemnes lensmannskontor.

Det var i forbindelse med nærpolitireformen at nedleggelse av lensmannskontoret ble vedtatt like før jul. I forkant at denne beslutningen anbefalte driftsenhetsleder for Helgeland Nord, Roald Bjerkadal, Hemnes kommune å foreslå flytting av lensmannskontoret fra Hemnesberget til Korgen for å komme nærmere kommuneadministrasjon, jernbane og E6. Han mente et slikt utspill vil bedre oddsene for å beholde kontoret i Hemnes.
Politimesteren og hennes stab valgte å se bort fra dette forslaget og dermed ble det vedtatt å legge ned kontoret. Hemnes kommune anket avgjørelsen, og har tydeligvis jobbet godt i kulissene også, i dag ble det klart at Justisdepartementet tar anken til følge.
– Dette er en stor seier for Hemnes kommune, sier en strålende fornøyd ordfører Christine Trones, og fortsetter:
– For Hemnes kommune betyr dette at vi fortsatt har et fullbemannet lensmannskontor, med den kriminalitetsforebyggende effekt som det medfører. Dette er viktig for alle i Hemnes kommune, men vil også gi en gevinst for innbyggerne i Vefsn og Hattfjelldal, sier Trones.
Ordføreren forteller om et betydelig arbeid som er lagt ned etter at klagen fra Hemnes kommune ble sendt.
– Det har vært gjennomført utallige møter i mitt politiske «bakland», og jeg vil i dag rette en stor takk til stortingsrepresentant Margunn Ebbessen fra Høyre. Uten hennes bistand hadde vi aldri lyktes med dette, mener Trones.
Hun skryter samtidig av det demokratiske systemet:
– At vi fikk medhold i klagen viser også at det har vært gjennomført en reell klagebehandling, og at våre argumenter i saken har blitt hørt. Dette er i seg selv en seier. Det viser også at klagen vår treffer blink på det som er målet med reformen, som er et nærpoliti som er operativt, synlig og tilgjengelig, og som har kapasitet og kompetanse til å forebygge, etterforske og påtale kriminelle handlinger og sikre innbyggernes trygghet", avslutter den glade Hemnesordføreren.
Vedtaket i departementet tar høyde for at dette også betyr en relokalisering av kontoret til Korgen.
Kartet er ferdig
– I dag er det nye kartet for politi-Norge ferdig tegnet. Nå skal politiet selv få mulighet til å fylle det med innhold og skape et moderne politi, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen.
I januar la Politidirektoratet frem beslutning om ny tjenestestruktur som kommunene fikk anledning til å klage på. I Politidirektoratets beslutning, basert i hovedsak på forslagene fra politimestrene opprettholdt direktoratet Grane og Hattfjelldal lensmannskontor (Nordland politidistrikt), Tysfjord lensmannskontor (Nordland politidistrikt), Smøla lensmannskontor (Møre og Romsdal politidistrikt) og Drangedal lensmannskontor (Sør-Øst politidistrikt) som tjenestesteder.
Politidirektoratet mottok 72 klager og tok én klage til følge, fra Årdal kommune og aviste 22 klager på formelt grunnlag.
Justis- og beredskapsdepartementet fikk oversendt tilsammen 71 klager, inkludert de 22 klagene som Politidirektoratet avviste. Departementet har behandlet samtlige klager om endringer i tjenestested i de nye politidistriktene. Beslutningene er endelig.
– Det er nærmeste patrulje som avgjør politiets responstid, og ikke avstanden til nærmeste lensmannskontor. Hver klage har blitt behandlet grundig og individuelt i departementet, sier justis- og beredskapsminister Per Willy Amundsen.
Justis- og beredskapsdepartementet har omgjort klagene fra Hemnes kommune (Nordland politidistrikt), Stranda kommune (Møre og Romsdal politidistrikt) og Aurland (Vest politidistrikt). Disse kommunene får dermed behold sitt tjenestested.

LYKKELIG ORDFØRER. Ordfører Christine Trones er svært tilfreds med at kampen for å beholde lensmannskontoret i Hemnes har båret frukter.FOTO: PRIVAT
I OMSTILLING. Roald Bjerkadal orienterte kommunestyret i fjor høst om den pågående nærpolitireformen, og hva dette kan bety for politiets organisering i Hemnes. Han rådet politikerne til å foreslå flytting av kontoret til Korgen for å imøtegå nye krav.FOTO: KNUT MARTINSEN
KJEMPET FOR KONTORET. Steinar Bergem ved Hemnes lensmannskontor deltok i prosessen før beslutningen om nedleggelse og har kjempet lenge for å ha lokale polititjenester.FOTO: PRIVAT

NÆRPOLITIREFORMEN - JDS KLAGEBEHANDLING

  • Departementet har besluttet å omgjøre direktoratets avgjørelse om å avvikle Hemnes lensmannskontor. Kontoret videreføres og forventes bli reetablert på kommunens administrasjonssted på Korgen ved E-6.
  • «Sammenslåing av Mo i Rana politistasjonsdistrikt og lensmannsdistriktene Hemnes, Nesna, Lurøy og Træna, til Rana politistasjonsdistrikt. Politistasjonsdistriktet har følgende tjenestesteder: Mo i Rana politistasjon, Hemnes lensmannskontor, Nesna lensmannskontor, Lurøy og Træna lensmannskontor.»
  • Hemnes lensmannskontor videreføres etter en samlet vurdering av hensynet til avstander og befolkningsmengde
  • Hemnes lensmannskontor har fire polititilsatte og en sivilt ansatt Hemnes kommune grenser i nord mot Rana, i sør mot Hattfjelldal og i vest mot Vefsn. I øst grenser den mot Storumans kommune i Västerbottens län i Sverige.
  • Kommunen omfatter 1 589 km2 (ca. 3/4 av Vestfold fylke). 1. januar 2017 er det registrert 4 524 innbyggere i kommunen
  • Politimester og kommune anfører at Korgen er ønsket plassering ved en ev videreføring av lensmannskontoret. Korgen er kommunesenter
  • Store avstander mellom politimyndigheter i området: Mo i Rana og Mosjøen ca. 88 km.
  • Videreføring av Hemnes lensmannskontor på Korgen: Korgen ? Mosjøen ca. 50 km. Korgen ? Mo i Rana ca. 40 km. Mo i Rana - Hemnesberget ca. 38 km. Hemnesberget ? Mosjøen ca. 75 km
  • Kommunen har ca. 850 fritidshus. Mange av disse ligger i kommunens ytterkanter som Nord-Røsvatnet og Tustervatnet/Kvalbukta. E6 går gjennom kommunen og adm. stedet Korgen
Les mer om: #Samfunn | #Politikk
HILSNINGER
Madelen Rustad Brendmo
12 år! Madelen Rustad Brendmo
Sigrid Falkenhaug
13 år! Sigrid Falkenhaug
Jakob Siljesønn Ludviksen
2 år! ! Jakob Siljesønn Ludviksen
Angelika Kråkstad
11! Angelika Kråkstad
Isai Lauknes
6! Isai Lauknes
FOTOSERIER
Smil
Samefolkets dag i Korgen
Full fres
Halloween
Lokaloppgjør: Korgen-Hemnes
Kos og hygge under Hemnesjazz 2018
Hemnesjazz 2018 - diverse
Konserten i Hundneset med Halvard Kjelen & Snorre Sivertsen
Hemnesjazz 2018 - Hundneset

ANSVARLIG REDAKTØR:
KNUT MARTINSEN
TLF: 977 97 333

TIPS OSS:
TIPS@AVISAHEMNES.NO
TLF: 977 97 333

WEBDESIGN:
WWW.DAESIGN.no
TLF: 970 35 284

Avisa Hemnes arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisa Hemnes har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.

© 2015 Avisa Hemnes AS