FORBLIR NATURLIG. Brattåga er en av elvene som Olje- og energidepartementet nå har gitt avslag på kraftutbygging av.FOTO: FRODE SOLBAKKEN

Endelig nei for småkraftverk

Olje- og energidepartementet har gitt endelig avslag til å bygge småkraftverkene Mørkbekken, Brattåga og Bjurbekken.

Disse anleggene var med i en større behandlingsrunde i 2014 der fire kraftanlegg fikk tillatelse fra NVE til utbygging mens fire fikk avslag. Disse tre anket avgjørelsen inn til Olje- og energidepartementet, men etter lang ventetid har dommen falt, ingen av kraftverkene kommer til å bli realisert.
Spesielt Mørkbekken kraftverk har opptatt lokalbefolkningen, med beliggenhet opp mot Okstindane, og der det var planlagt en rekke tiltak for å bedre utfartsmulighetene for turgåere i området. Det var blant annet planlagt et servicebygg, og med muligheter for bedre adkomst opp mot Rabothytta. Nå vil ingen av disse planene bli gjennomført.
Daglig leder Rune Skjevdal i NGK Utbygging AS er naturlig nok skuffet over avgjørelsen, og forklarer at dette er et endelig vedtak.
– Løpet er dessverre kjørt nå. Vi hadde planer om et servicebygg, og en utbygging som skulle være til fordel for alle parter. Departementet har vektlagt reindrift og landskap, vi har hatt en god dialog med reindriftsnæringen, men det ble riktignok sendt innsigelser fra Sametinget. Det er ikke alle vedtak vi forstår, sier Skjevdal.

OEDS BEGRUNNELSE

  • Mørkbekken kraftverk
  • Departementet har opprettholdt NVEs avslag til Mørkbekken kraftverk. Kraftverket kunne bidratt med en årlig produksjon på om lag 8,6 GWh. Departementet mener at en utbygging av Mørkbekken kraftverk vil ha for store negative konsekvenser for reindrift, landskap, friluftsliv og andre interesser sett opp mot bidraget til ny fornybar energi og andre fordeler ved en utbygging.
  • Brattåga kraftverk
  • Departementet har opprettholdt NVEs avslag til Brattåga kraftverk. Kraftverket kunne bidratt med en årlig produksjon på om lag 9 GWh. Departementet mener at en utbygging av Brattåga kraftverk vil ha for store negative konsekvenser for reindrift, landskap og andre interesser sett opp mot bidraget til ny fornybar energi og andre fordeler ved en utbygging.
  • Bjurbekken kraftverk
  • Departementet har opprettholdt NVEs avslag til Bjurbekken kraftverk. Kraftverket kunne bidratt med en årlig produksjon på om lag 8,5 GWh. Departementet mener at en utbygging av Bjurbekken kraftverk vil ha for store negative konsekvenser for reindrift, naturmangfold og andre interesser sett opp mot bidraget til ny fornybar energi og andre fordeler ved en utbygging.
Les mer om: #Samfunn | #Kraftutbygging | #Næringsliv
HILSNINGER
Jakob Siljesønn Ludviksen
2 år! ! Jakob Siljesønn Ludviksen
Angelika Kråkstad
11! Angelika Kråkstad
Madelen Rustad Brendmo
12 år! Madelen Rustad Brendmo
Isai Lauknes
6! Isai Lauknes
Sigrid Falkenhaug
13 år! Sigrid Falkenhaug
FOTOSERIER
Smil
Samefolkets dag i Korgen
Full fres
Halloween
Lokaloppgjør: Korgen-Hemnes
Kos og hygge under Hemnesjazz 2018
Hemnesjazz 2018 - diverse
Konserten i Hundneset med Halvard Kjelen & Snorre Sivertsen
Hemnesjazz 2018 - Hundneset

ANSVARLIG REDAKTØR:
KNUT MARTINSEN
TLF: 977 97 333

TIPS OSS:
TIPS@AVISAHEMNES.NO
TLF: 977 97 333

WEBDESIGN:
WWW.DAESIGN.no
TLF: 970 35 284

Avisa Hemnes arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisa Hemnes har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.

© 2015 Avisa Hemnes AS