GLADMELDING. Kenneth Svendsen (Frp) kom med nyheten om at Hauan er prioritert i Nasjonalt Transportplan.FOTO: CHRIS ERIK HAUGLI

Flyplassen kommer

På en pressekonferanse i Mo i Rana sist fredag kom Kenneth Svendsen (FRP) med budskapet: Hauan blir prioritert i Nasjonal transportplan.

I forslaget til Nasjonal transportplan foreslås det bevilget 1,47 milliarder i statlige midler til ny flyplass i Rana. Disse pengene kommer først i andre del av planperioden, fra 2023.
Men de 600 millionene Rana kommune og næringslivet på Helgeland har satt av til prosjektet gjør at byggingen av flyplassen kan starte før 2023.
Til stående applaus fra en fullsatt kantine i gulbygget på Mo Industripark kom Kenneth Svensden, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, med den gledelige nyheten.
– Det er enighet om å bygge storflyplass på Hauan. Utviklingskontrakter og offentlig-privat samarbeid kan bidra til finansieringen, så sant at Stortinget godkjenner det. Vi ønsker å legge til rette for byggestart raskest mulig, sa Svendsen.

Det er enighet om å bygge storflyplass på Hauan.
Kenneth Svendsen
Flyplassdebatten har vært lang og hard på Helgeland. Polarsirkelen Lufthavnutvikling har jobbet med Hauan-prosjektet i ganske nøyaktig 10 år, et prosjekt som har møtt motstand fra kommunene lenger sør. Vefsn frykter for at Kjærstad må legges ned.
– Noen lurer på om det skal legges ned flyplasser?, fortsatte Svendsen. – Ja, det skal det. Røssvoll. Det er enighet om at Kjærstad skal bestå. Det er Stortinget som legger ned flyplasser, ingen andre.
– Viktig for Hemnes
Ordfører i Hemnes Christine Trones hadde tatt turen på pressekonferansen sammen med leder i Hemnes Høyre, Jon-Erik Graven. De er begge klare på at flyplassen blir et stort løft for Hemnes kommune.
Nå løses en flaskehals for både næringsliv og befolkning i Hemnes
Christine Trones
– En større flyplass er så viktig for oss fordi den bringer verden nærmere Hemnes og Hemnes nærmere verden. Det vil bidra til vekst for hele Helgeland, og være med på å gjøre Hemnes attraktiv som bokommune, mener Trones.
– Samtidig vil flyplassen gjøre det enklere å drive næring herfra. Et av hindrende vi har hatt er at det er så vanskelig å reise hit. Nå løses en flaskehals for både næringsliv og befolkning i Hemnes.
– Realiseringen av en større flyplass er etterlengtet og viktig. Strekningen mellom Trondheim og Bodø har per i dag ikke flyplass som kan ta ned større maskiner enn hva eksempelvis Widerøe har i flyparken. Med Hauan får vi en innfallsport mot resten av verden, og et knutepunkt for reiseliv og turisme, sier Jon-Erik Graven, som tror flyplassen gir synergier for hele Helgeland, ikke bare Mo i Rana:
– I tillegg er realiseringen av større flyplass en sterk og viktig forutsetning for at nyutdannet ungdom i større grad skal vurdere Helgeland som etableringsområde etter endt utdannelse. Dette gjelder for hele regionen og vi øyner såvidt konturene av de synergiene som vil oppstå i kjølvannet av dette samferdselsknutepunktet på Helgeland.

NÆRMERE VERDEN. Ordfører Christine Trones og tidligere ordfører i Rana Kai Henriksen er enige om at en ny flyplass på Helgeland bringer innbyggerne nærmere verden.FOTO: CHRIS ERIK HAUGLI
RØRT. Henrik Johansen, Polarsirkelen Lufthavnutvikling, fikk skryt og mange gode ord for sin innsats for å få ny flyplass i Rana.FOTO: CHRIS ERIK HAUGLI
NYSGJERRIG. Mange hadde tatt turen for å overvære pressekonferansen, og det var helt fullt i kantina på gulbygget.FOTO: CHRIS ERIK HAUGLI
Les mer om: #Samfunn | #Næringsliv | #Politikk | #Rikspolitikk | #Samferdsel
HILSNINGER
Sigrid Falkenhaug
13 år! Sigrid Falkenhaug
Isai Lauknes
6! Isai Lauknes
Madelen Rustad Brendmo
12 år! Madelen Rustad Brendmo
Angelika Kråkstad
11! Angelika Kråkstad
Jakob Siljesønn Ludviksen
2 år! ! Jakob Siljesønn Ludviksen
FOTOSERIER
Smil
Samefolkets dag i Korgen
Full fres
Halloween
Lokaloppgjør: Korgen-Hemnes
Kos og hygge under Hemnesjazz 2018
Hemnesjazz 2018 - diverse
Konserten i Hundneset med Halvard Kjelen & Snorre Sivertsen
Hemnesjazz 2018 - Hundneset

ANSVARLIG REDAKTØR:
KNUT MARTINSEN
TLF: 977 97 333

TIPS OSS:
TIPS@AVISAHEMNES.NO
TLF: 977 97 333

WEBDESIGN:
WWW.DAESIGN.no
TLF: 970 35 284

Avisa Hemnes arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisa Hemnes har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.

© 2015 Avisa Hemnes AS