Røssågarenoveringa
STORSTILT ÅPNING. Bli med på åpningen av den nye kraftstasjonen, vi får også en omvisning sammen med blant annet Statkrafts konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen. Det er Solveig Bygdåsmo og Sigrid Brennhaug som synger sammen med band.VIDEO: KNUT MARTINSEN

Mer Hemnesstrøm

Tirsdag var det offisiell åpning av Statkrafts nye kraftstasjonen ved Nedre Røssåga. 130 gjester var invitert med inn i fjellet til en storslagen feiring av både en ny kraftstasjon men også en nyopprustet som ligger vegg i vegg.

Med nye vannveier øker produksjonskapasiteten med 200 GWh, konvertert over til forbrukerspråk blir dette 200 millioner kilowattimer. Total produksjon estimeres nå til 2.150 GWh, eller 2,15 milliarder kWh. Om vi regner at en husstand forbruker 20.000 kWh i året er dette nok energi til 107.500 husstander.
– Vi har brukt 2 milliarder på denne opprustingen, og lokale tilbydere har vært underleverandører på en rekke leveranser, forteller kraftverkssjef Marianne Fineide.
Av de seks aggregatene fra 50-tallet i den gamle kraftstasjonen er tre faset ut for godt.

MER OM RØSSÅGARENOVERINGAse flere

– Det ene skal benyttes til omløpsventil i tilfelle stopp i stasjonen.
Størrelsen på denne omløpsventilen har blitt en het potet mellom Statkraft og Hemnes kommune. Statkraft ønsker at denne skal dimensjoneres for 15 kubikkmeter vann i sekundet, mens Hemnes kommune, NVE og Olje og energidepartementet mener den skal ha dobbel kapasitet. Størrelsen avgjør hvor mye vann det er i elva i tilfelle driftstans. Det er spesielt hensyn til fisk og yngel som gjør at det ønskes dobbel kapasitet. Statkraft har nå fremmet omkamp i denne saken, noe som har vakt en smule irritasjon i politiske kretser lokalt.

Fineide forteller at den gamle kraftstasjonen fortsatt skal produsere, men er underlagt vern av riksantikvaren.
– Det betyr at vi ikke kan foreta fysiske endringer eller endre farger. Skap i kontrollrom og i maskinsal skal se ut som når de ble ble satt opp, men selve innholdet i dem kan vi modernisere. Også selve innfartsportalen er fredet, forteller hun.
– Hva betyr denne utbyggingen for dere lokalt i Statkraft?
– Det gamle anlegget har lenge vært modent for revisjon. Vi har vært på vent lenge og når det har vært så utslitt har det gitt mye vedlikehold. Med et nytt anlegg forventer vi en annen hverdag vedlikeholdsmessig, forklarer hun.
Prosjektleder Roald Nilsen i Statkraft forklarer at den økte kapasiteten nesten utelukkende kommer av lavere friksjon.
– Den nye tilførselskanalen gir langt mindre motstand og vannet strømmer fritt. I tillegg har selvsagt det vært en viss utvikling på turbinteknologien, men det meste av de 200 GWh vi får økt produksjonen med kommer fra mindre trange tunneler.
Han forteller at dette anlegget er blant de største i landet, med tilgang på enorme vannmengder.
Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen fikk hjelp av statssekretær Kjell-Børge Freiberg fra Olje- og energidepartementet til å trykke på knappen som startet den nye turbinen.
Det hører med til historien at denne turbinen har surret og gått på prøvekjøring en tid og produsert kraft for cirka 100 millioner kroner.


Video fra byggeprosessen: Se Nor AS på oppdrag fra Statkraft


Video fra byggingen av Røssågaanleggene på 50-tallet samt Norsk Jernverk

PYNTET TIL FEST. Den nye maskinsalen var pyntet i flotte farger med lys og de 130 gjestene fikk forsyne seg av et rikholdig koldtbord.FOTO: BJØRN SVERRE FALCH
NY KRAFTSTASJON. 18. oktober åpnet Statkraft den nye kraftstasjonen ved Nedre Røssåga kraftverk. 130 gjester var tilstede ved åpningen i den nye maskinsalen inne i fjellet. Her er det kraftverksjef Marianne Fineide som svarer på spørsmål fra media.FOTO: BJØRN SVERRE FALCH
NY KRAFTSTASJON. Solveig Bygdåsmo og Sigrid Brennhaug med band underholdt gjestene. FOTO: BJØRN SVERRE FALCH
STORE DIMENSJONER. Kuleventilen som stopper vannet ved behov skal automatisk tre i kraft ved en krisesituasjon. Ventilen veier 160 tonn og loddet alene 40 tonn. FOTO: BJØRN SVERRE FALCH
OPPSTART. Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen fikk hjelp av statssekretær Kjell-Børge Freiberg fra Olje- og energidepartementet til å trykke på knappen som startet den nye turbinen.FOTO: BJØRN SVERRE FALCH
Les mer om: #Samfunn | #Kraftutbygging | #Næringsliv
HILSNINGER
Madelen Rustad Brendmo
12 år! Madelen Rustad Brendmo
Angelika Kråkstad
11! Angelika Kråkstad
Sigrid Falkenhaug
13 år! Sigrid Falkenhaug
Isai Lauknes
6! Isai Lauknes
Jakob Siljesønn Ludviksen
2 år! ! Jakob Siljesønn Ludviksen
FOTOSERIER
Smil
Samefolkets dag i Korgen
Full fres
Halloween
Lokaloppgjør: Korgen-Hemnes
Kos og hygge under Hemnesjazz 2018
Hemnesjazz 2018 - diverse
Konserten i Hundneset med Halvard Kjelen & Snorre Sivertsen
Hemnesjazz 2018 - Hundneset

ANSVARLIG REDAKTØR:
KNUT MARTINSEN
TLF: 977 97 333

TIPS OSS:
TIPS@AVISAHEMNES.NO
TLF: 977 97 333

WEBDESIGN:
WWW.DAESIGN.no
TLF: 970 35 284

Avisa Hemnes arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisa Hemnes har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.

© 2015 Avisa Hemnes AS