Røssågarenoveringa
FERDEN GJENNOM FJELLET. Jern-Erna er første TBM på 22 år i drift i Norge. LNS har nå tatt til seg kunnskap de håper å få bruke på flere tunnelprosjekt.VIDEO: SE NOR AS

Gjennomslag for Jern-Erna

I ettermiddag spiste TBM-en Jern-Erna seg gjennom de siste steinmassene. Det er hull i fjellet.

Leonhard Nilsen & Sønner (LNS) og Statkraft feiret i dag gjennomslag i tilløpstunnelen mellom Nedre Røssåga kraftstasjon og Fallforsen. En rekke ansatte og leverandører samlet seg i et telt like ved målsnoren og fikk følge begivenheten på direkten via storskjerm.
En rekke flasker med alkoholfri champagne sto klar, noe administrerende direktør Frode Nilsen i LNS påpekte var første alkoholfrie gjennomslag noen gang.
– Det er 22 år siden sist en TBM ble brukt i Norge, jeg er derfor både glad og stolt over anledningen. I tillegg har vi hatt gjennomslag i utløpstunnelen i dag, og dermed er det gjennomslag gjennom hele vannveien, fortalte Nilsen.

MER OM RØSSÅGARENOVERINGAse flere

Jern-Erna har spist seg gjennom 7.652,7 meter med fjell, og direktøren påpekte at dette var et godt miljømessig tiltak.
– Gjennom å bruke TBM har vi brukt et tverrsnitt på 41 kvadrat istedenfor 63 kvadrat med konvensjonell drift. Dermed har vi spart 200.000 kubikk med masser fra å bli tatt ut. I tillegg har vi benyttet et conveyorbelte som har spart oss for 50.000 billass, sa Nilsen, og tilføyde at LNS nå har tilegnet seg kunnskap som gjør at de skal jakte nye TBM-oppdrag.
Jern-Erna skal nå returnere til Vesterli. Først skal borehodet demonteres og løftes opp, deretter skal TBM-toget rygge tilbake gjennom tunnelen. Turen på 7,6 kilometer forventes å ta tre måneder.

GJENNOMSLAG. Ansatte og leverandører fikk følge Jern-Ernas siste omdreininger, 7652,7 meter mellom Vesterli og Fallforsen er nå unnagjort.FOTO: KNUT MARTINSEN
Les mer om: #Samfunn | #Næringsliv
FOTOSERIER
Smil
Samefolkets dag i Korgen
Full fres
Halloween
Lokaloppgjør: Korgen-Hemnes
Kos og hygge under Hemnesjazz 2018
Hemnesjazz 2018 - diverse
Konserten i Hundneset med Halvard Kjelen & Snorre Sivertsen
Hemnesjazz 2018 - Hundneset

ANSVARLIG REDAKTØR:
KNUT MARTINSEN
TLF: 977 97 333

TIPS OSS:
TIPS@AVISAHEMNES.NO
TLF: 977 97 333

WEBDESIGN:
WWW.DAESIGN.no
TLF: 970 35 284

Avisa Hemnes arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisa Hemnes har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.

© 2015 Avisa Hemnes AS