PRODUKSJON. Det produseres mye kraft i Statkrafts anlegg i Hemnes, og mer skal det bli. For Hemnes kommune betyr dette kjærkomne inntekter, men nå skaper fallet i kraftprisene utfordringer.FOTO: BJØRN SVERRE FALCH

Kraftsprekk for hemnesbudsjett

Hemnes kommunes budsjett for 2016 skal endelig vedtas i desember. Allerede nå kommer første sprekk.

Kraftinntektene er en svært viktig del av de kommunale inntekter. Disse er fordelt på blant annet eiendomsskatt og konsesjonskraft. Det er sviktende kraftpriser som nå gjør at politikerne må finne fram flere sparetiltak for å få budsjettet til å balansere.
Konsesjonskraften kjøpes inn til den prisen det koster å produsere den, deretter selges den på det åpne kraftmarked.
– I budsjettet er det trukket en forutsetning om at vi skal oppnå 22 øre for hver kilowatt-time. Vi samarbeider med Rana, Hattfjelldal og Grane i dette salget, og i går ble avtalen tegnet for salget for 2016. Prisen vi oppnådde var bare 20,6 øre, og dette betyr en inntektssvikt i forhold til budsjettforslaget med 1,25 millioner, forteller rådmann i Hemnes, Amund Eriksen.
Etter hva Avisa Hemnes er kjent med har de øvrige kommunene lagt inn en enda høyere kraftpris enn Hemnes, og får dermed større utfordringer. Rana har i tillegg en større mengde konsesjonskraft.
Kraftprisene har vært fallende over lang tid, og forventes av eksperter til å holde seg lav i mange år framover. Årsaken er blant annet den kraftige utbyggingen av småkraftverk, og dermed mer kraft ut i markedet. For Hemnes betyr dette framtidige utfordringer.
– Kraftinntektene utgjør 20 prosent av våre inntekter. Selv om kraftprisene holder seg uforandret betyr dette at vi ikke får kompensert for lønns- og prisvekst på denne delen av våre inntekter, forklarer Eriksen.

Les mer om: #Samfunn | #Politikk
HILSNINGER
Isai Lauknes
6! Isai Lauknes
Jakob Siljesønn Ludviksen
2 år! ! Jakob Siljesønn Ludviksen
Madelen Rustad Brendmo
12 år! Madelen Rustad Brendmo
Sigrid Falkenhaug
13 år! Sigrid Falkenhaug
Angelika Kråkstad
11! Angelika Kråkstad
FOTOSERIER
Smil
Samefolkets dag i Korgen
Full fres
Halloween
Lokaloppgjør: Korgen-Hemnes
Kos og hygge under Hemnesjazz 2018
Hemnesjazz 2018 - diverse
Konserten i Hundneset med Halvard Kjelen & Snorre Sivertsen
Hemnesjazz 2018 - Hundneset

ANSVARLIG REDAKTØR:
KNUT MARTINSEN
TLF: 977 97 333

TIPS OSS:
TIPS@AVISAHEMNES.NO
TLF: 977 97 333

WEBDESIGN:
WWW.DAESIGN.no
TLF: 970 35 284

Avisa Hemnes arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisa Hemnes har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.

© 2015 Avisa Hemnes AS