Røssågarenoveringa
MER VANN. Sjøforsen har i dag 30-40 kubikk mer vann enn normalt. I løpet av helga kan dette bli mangedoblet.FOTO: KNUT MARTINSEN

Flommer over

Statkrafts virksomhet er basert på vann. Nå skaper for stor ressurstilgang problemer.

Store nedbørsmengder har truffet Helgeland de siste dagene, og mer skal det bli.
– Vi har startet å slippe vann over Fallforsen. Foreløpig dreier det seg om 30-40 kubikkmeter i sekundet, men om værprognosene slår til må vi øke dette til 100-150 kubikk, forteller Bjørn Grane, miljørådgiver i Statkraft.
Dette vannet kommer i tillegg til vannet som går gjennom kraftturbinene før de havner i Røssåga samt tilsig inn i Røssåga mellom Fallforsen og Korgen.

MER OM RØSSÅGARENOVERINGAse flere

Røssåga-anleggene baserer sin kraftproduksjon på vann fra Røssvatnet, Norges nest-største innsjø. Til daglig går vannet gjennom tunnel fra Røssvatnet og til kraftproduksjon ved Øvre Røssåga kraftstasjon. Deretter renner vannet ut i Stormyrbassenget, og går så i tunnel til Nedre Røssåga kraftstasjon før det endelig havner i Røssåga. Kraftproduksjonen greier nå ikke å svelge unna nok vann i forhold til tilsig i Røssvatnet.
– Er Røssvatnet fullt?
– HRV etter 1. november er satt til 383,40 meter over havet, vi er nå på 383,15. De siste 25 centimeter skal være flomdemping, og derfor må vi begynne å tappe. Vi kjører maskinene for fullt i kraftstasjonene, men tilsiget er høyere, sier Grane.
HRV er høyeste regulerte vannstand. Laveste tillatte nivå er på 370,70. HRV er lavere i sommersesongen.
– Tilsiget i går var på 500 kubikk i sekundet, og vannstanden økte med 30 centimeter. Vi må trolig starte å tappe også fra Røssvatnet i helga, forteller han.
– Elva Røssåga er vel godt dimensjonert for å tåle de økte vannmassene?
– Ja, det er ikke noe problem, den tåler greit 400 kubikk. Vårt problem er at vi jobber med ny utløpstunnel under Sjøforsen, og dette anlegget står nå i fare for å havne under vann. Vi har etablert en fangdam som vi frykter kan bli tatt av vannmassene, denne forsterker vi nå. I tillegg må vi kanskje slippe vann inn i byggegropa for å stabilisere trykket om vi må slippe mye mer vann, forklarer Grane.
– Dette rammer mange som bor slik at de må krysse Røssåga, og dette ser ut til å bli situasjonen en tid framover, avslutter Grane.
Dette gir også en mulighet til å se Fallforsen, Stabbforsen og Sjøforsen i delvis utemmet versjon.

OVERSVØMMES. Byggegropa for det nye utløpet fra Nedre Røssåga kraftstasjon sliter allerede med innlekkasjer. Nå må muligens hele området oversvømmes for å sikre fangdammen som er lagt rundt anlegget.FOTO: KNUT MARTINSEN
Les mer om: #Samfunn | #Kraftutbygging | #Næringsliv | #Politikk
HILSNINGER
Madelen Rustad Brendmo
12 år! Madelen Rustad Brendmo
Isai Lauknes
6! Isai Lauknes
Jakob Siljesønn Ludviksen
2 år! ! Jakob Siljesønn Ludviksen
Angelika Kråkstad
11! Angelika Kråkstad
Sigrid Falkenhaug
13 år! Sigrid Falkenhaug
FOTOSERIER
Smil
Samefolkets dag i Korgen
Full fres
Halloween
Lokaloppgjør: Korgen-Hemnes
Kos og hygge under Hemnesjazz 2018
Hemnesjazz 2018 - diverse
Konserten i Hundneset med Halvard Kjelen & Snorre Sivertsen
Hemnesjazz 2018 - Hundneset

ANSVARLIG REDAKTØR:
KNUT MARTINSEN
TLF: 977 97 333

TIPS OSS:
TIPS@AVISAHEMNES.NO
TLF: 977 97 333

WEBDESIGN:
WWW.DAESIGN.no
TLF: 970 35 284

Avisa Hemnes arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisa Hemnes har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.

© 2015 Avisa Hemnes AS