Røssågarenoveringa
MER VANN. Sjøforsen har i dag 30-40 kubikk mer vann enn normalt. I løpet av helga kan dette bli mangedoblet.FOTO: KNUT MARTINSEN

Flommer over

Statkrafts virksomhet er basert på vann. Nå skaper for stor ressurstilgang problemer.

Store nedbørsmengder har truffet Helgeland de siste dagene, og mer skal det bli.
– Vi har startet å slippe vann over Fallforsen. Foreløpig dreier det seg om 30-40 kubikkmeter i sekundet, men om værprognosene slår til må vi øke dette til 100-150 kubikk, forteller Bjørn Grane, miljørådgiver i Statkraft.
Dette vannet kommer i tillegg til vannet som går gjennom kraftturbinene før de havner i Røssåga samt tilsig inn i Røssåga mellom Fallforsen og Korgen.

MER OM RøSSåGARENOVERINGAse flere

Røssåga-anleggene baserer sin kraftproduksjon på vann fra Røssvatnet, Norges nest-største innsjø. Til daglig går vannet gjennom tunnel fra Røssvatnet og til kraftproduksjon ved Øvre Røssåga kraftstasjon. Deretter renner vannet ut i Stormyrbassenget, og går så i tunnel til Nedre Røssåga kraftstasjon før det endelig havner i Røssåga. Kraftproduksjonen greier nå ikke å svelge unna nok vann i forhold til tilsig i Røssvatnet.
– Er Røssvatnet fullt?
– HRV etter 1. november er satt til 383,40 meter over havet, vi er nå på 383,15. De siste 25 centimeter skal være flomdemping, og derfor må vi begynne å tappe. Vi kjører maskinene for fullt i kraftstasjonene, men tilsiget er høyere, sier Grane.
HRV er høyeste regulerte vannstand. Laveste tillatte nivå er på 370,70. HRV er lavere i sommersesongen.
– Tilsiget i går var på 500 kubikk i sekundet, og vannstanden økte med 30 centimeter. Vi må trolig starte å tappe også fra Røssvatnet i helga, forteller han.
– Elva Røssåga er vel godt dimensjonert for å tåle de økte vannmassene?
– Ja, det er ikke noe problem, den tåler greit 400 kubikk. Vårt problem er at vi jobber med ny utløpstunnel under Sjøforsen, og dette anlegget står nå i fare for å havne under vann. Vi har etablert en fangdam som vi frykter kan bli tatt av vannmassene, denne forsterker vi nå. I tillegg må vi kanskje slippe vann inn i byggegropa for å stabilisere trykket om vi må slippe mye mer vann, forklarer Grane.
– Dette rammer mange som bor slik at de må krysse Røssåga, og dette ser ut til å bli situasjonen en tid framover, avslutter Grane.
Dette gir også en mulighet til å se Fallforsen, Stabbforsen og Sjøforsen i delvis utemmet versjon.

OVERSVØMMES. Byggegropa for det nye utløpet fra Nedre Røssåga kraftstasjon sliter allerede med innlekkasjer. Nå må muligens hele området oversvømmes for å sikre fangdammen som er lagt rundt anlegget.FOTO: KNUT MARTINSEN
Les mer om: #Samfunn | #Kraftutbygging | #Næringsliv | #Politikk
HILSNINGER
Lyder Sagmo Ottermo
6! Lyder Sagmo Ottermo
Linas Emilian Skarsbø
10 år 24. juli! Linas Emilian Skarsbø
Linas Emilian Skarsbø
10! Linas Emilian Skarsbø
FOTOSERIER
Kos og hygge under Hemnesjazz 2018
Hemnesjazz 2018 - diverse
Konserten i Hundneset med Halvard Kjelen & Snorre Sivertsen
Hemnesjazz 2018 - Hundneset
Torsdag og festivalstart
Hemnesjazz 2018
Marina-show
Båt og fjord: Marina-show
Familiekonsert
Båt- og fjord: Familiekonsert

ANSVARLIG REDAKTØR:
KNUT MARTINSEN
TLF: 977 97 333

TIPS OSS:
TIPS@AVISAHEMNES.NO
TLF: 977 97 333

WEBDESIGN:
WWW.DAESIGN.no
TLF: 970 35 284

Avisa Hemnes arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisa Hemnes har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.

© 2015 Avisa Hemnes AS