Valg2015
NY ORDFØRER. Christine Trones, Høyre (for anledningen helt til venstre på bildet) blir ny ordfører i Hemnes.FOTO: BJØRN SVERRE FALCH

Ordførerkabalen er lagt

Senterpartiet havnet etter valget på vippen. Etter å ha vurdert frierne nøye har de nå konkludert.

Mandag kveld gikk et etter hva Avisa Hemnes kjenner til enstemmig medlemsmøte i Senterpartiet inn for å fortsette kompaniskapet med Høyre og Fremskrittspartiet. I klartekst betyr det at Høyres Christine Trones blir ordfører i Hemnes de neste fire årene.
Det blir ikke noe flertall i kommunestyret med Senterpartiet og Høyre alene. Det betyr at i realiteten sitter også Fremskrittspartiet på vippen.
– Det har blitt mye fokus på de øvrige partiene, er dere med i forhandlingene?

MER OM VALG2015se flere

Leder for Hemnes Fremskrittspartiet, Bjørn-Terje Nilssen, ler og bekrefter at de er med på lasset.
– Står dere ribbet tilbake, dere har gitt fra dere mye?
Vi ble nødt til å gi fra oss posisjonen som leder for Teknisk og Miljøutvalget, men beholder varaordføreren
Bjørn-Terje Nilssen
- Vi mistet to representanter i kommunestyret etter valget, og dermed står vi svakere. Vi ble nødt til å gi fra oss posisjonen som leder for Teknisk og Miljøutvalget, men beholder varaordføreren.
– Er dette en direkte videreføring av samarbeidet dere har hatt i de siste fire årene?
– Nei, dette blir nok et rent valgteknisk samarbeid, og vi kommer til å være mer fristilt uten fellesmøter i forkant av kommunestyremøtene. Det vil gi partiene en mer tydelig profil, i perioden vi er ferdig med har vi i de aller fleste saker blitt enige i forkant, og stått sammen gjennom kompromiss. Dette har nok gjort at vi i Fremskrittspartiet har mistet profil, og deretter blitt straffet ved valget, forklarer han.
– Betyr det at dere har hatt en koalisjonspisk?
– Nei, når vi har vært ideologisk uenige har vi stått på trygg grunn, og stemt mot resten av koalisjonen. Det gjorde vi blant annet i spørsmålet om bosetting av flyktninger. Det er sjelden det dukker opp ideologiske saker i kommunestyret, og vi har vært veldig enige, noe som for så vidt er å se i partiprogrammene, det er mye de samme sakene vi jobber for, sier Nilssen.
– Dere har mistet svært mange velgere, hvordan skal dere komme tilbake?
– Nå blir det flere rene partimøter, møtene med samarbeidspartiene har tatt mye tid, og med å bli mer fristilt tror jeg også at det blir lettere å se vår politikk og ikke minst bli en del av den. Vi får stadig nye medlemmer selv om de så langt ikke har ønsket å stå på lista, vi må skolere medlemmene, kursing er viktig. Det kan være tøft å stå på stand og få vanskelige spørsmål, nå skal vi bli mer tydelig, avslutter den lokale Frp-lederen.
Forhandlingsvinner
Senterpartiet oppnådde samme antall representanter i kommunestyret som ved forrige valg, mens Høyre økte sin gruppe med ett medlem. Allikevel er det Sp som kommer styrket ut når forhandlingene er over.
– Vi får lederen i alle hovedutvalg, Frp gir fra seg TMU til oss, men de beholder varaordføreren. Dette er en posisjon vi ikke er interessert i, forklarer leder i Hemnes Senterparti, Paul Asphaug.
For Høyre betyr dette altså en uendret situasjon i forhold til i dag på de sentrale posisjonene.
– Utgangspunktet for avtalen er et rent valgteknisk samarbeid mellom tre frittstående parti. Dette betyr muligens flere muligheter for oss til å markere oss i enkeltsaker. Vi skal nå få gjennom mest mulig av vår kontrakt med velgerne, nemlig vårt program, sier han.
– Dere har også vært i forhandlinger med Arbeiderpartiet?
– Ja, så vidt jeg vet er det første gang Sp i Hemnes har hatt sonderinger i den retningen. Vi fikk et raust tilbud fra Ap som er nokså likt det vi gikk for, et enstemmig medlemsmøte valgte denne løsningen, avslutter Asphaug.


HILSNINGER
Jakob Siljesønn Ludviksen
2 år! ! Jakob Siljesønn Ludviksen
Sigrid Falkenhaug
13 år! Sigrid Falkenhaug
Madelen Rustad Brendmo
12 år! Madelen Rustad Brendmo
Angelika Kråkstad
11! Angelika Kråkstad
Isai Lauknes
6! Isai Lauknes
FOTOSERIER
Smil
Samefolkets dag i Korgen
Full fres
Halloween
Lokaloppgjør: Korgen-Hemnes
Kos og hygge under Hemnesjazz 2018
Hemnesjazz 2018 - diverse
Konserten i Hundneset med Halvard Kjelen & Snorre Sivertsen
Hemnesjazz 2018 - Hundneset

ANSVARLIG REDAKTØR:
KNUT MARTINSEN
TLF: 977 97 333

TIPS OSS:
TIPS@AVISAHEMNES.NO
TLF: 977 97 333

WEBDESIGN:
WWW.DAESIGN.no
TLF: 970 35 284

Avisa Hemnes arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisa Hemnes har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.

© 2015 Avisa Hemnes AS