Røssågarenoveringa
KLAR FOR PÅSKE. Mange var involvert for å på TBM-en i produksjon igjen.FOTO: LNS

Jern-Erna spiser fjell igjen

Tunnelboremaskinen havarerte i slutten av februar, men etter en rekordrask rekonvalesent er klar for produksjon igjen.

Jern-Erna, som TBM-maskinen ble døpt av eierne, sto langt inne i fjellet da hovedlageret røk.
– Det ble i dag testboret vel 5 meter og hun fungerer som hun skal. Hovedlageret på 22 tonn er skiftet ut med et nytt, på maskinen som står 3,2 km inni fjellet. Og det på bare 6 uker, en operasjon som kunne tatt flere måneder, forteller LNS i en pressemelding.

MER OM RØSSÅGARENOVERINGAse flere

Hyllest til de ansatte
Ifølge TBM-sjef Tobias Andersson kan en slik operasjon fort ta 2-3 måneder, og først fryktet man en lengre stopp på dette delprosjektet i Røssåga. Men takket være løsningsorienterte og engasjerte folk både hos LNS og leverandøren Robbins tok hele operasjonen 6 uker.
– Vi har i LNS kjørt med doble skift og har også jobbet i «den stille uka» før påske for å få dette ferdig, sier Tobias. Han sier videre at Robbins har vært til stede med et ekspertteam. Meget god planlegging og kontinuerlig oppfølgning av hele operasjonen har også vært avgjørende sier Tobias. Han vil også fremheve at nøkkelen til resultatet er det teamarbeid og gode innspill fra de TBM-ansatte samt at alle har gitt det lilla ekstra for å ro dette i havn, en stor hyllest til guttene.
Komplisert operasjon
Vanligvis blir slike operasjoner gjort ute i friluft og er ikke spesielt komplisert. En løsning kunne være å rygge TBM?en drøyt tre kilometer ut av fjellet, men dette ville ta for lang tid, og var derfor ikke aktuelt.
LNS melder videre i pressemeldingen:
– LNS har god erfaring og kompetanse på utfordrende sprenging, og det ble besluttet å sprenge ut en nisje/kammer bakover maskinen (ca 4 meter høyt og 20 meter langt bak maskinen). Dette for å lage plass til arbeidsoperasjonen og installere løftutstyr. Selve lageret, som er 5,2 meter i diameter og veier nesten 22 tonn ble kjørt inn på en spesiallaget ramme med lastebil og ble heist opp i nisjen før den skulle settes på maskinen. Maskinen ble rygget bakover og det gamle lageret fjernet.

REDNINGEN ER NÆR. Det nye hovedlageret på vei inn i tunnelen på lastebil.FOTO: PRESSEBILDE LNS
STORT OG TUNGT. Lageret veier 21 tonn og er 5,2 meter i diameter.FOTO: LNS
KREATIVE LØSNINGER. Hovedlageret må løftes på plass.FOTO: LNS
TUMLEPLASS. Nisjen som skal gjøre jobben mulig å utføre er sprengt ut.FOTO: LNS

HAVARIET

  • I slutten av februar i år besluttet anleggsledelsen på Røssåga å bytte hovedlageret på TBM maskinen Jern-Erna. Det var indikasjoner på skade på deler av hovedlageret på maskinen. Etter flere inspeksjoner og tester bestemte LNS og maskinleverandør Robbins seg for å stoppe boringen og bytte hovedlageret for å unngå ytterligere skader.
  • Slike hovedlager til tunnelboremaskiner er ikke vanlig lagervare, og i verste fall måtte det produseres ett nytt lager, som kunne tatt flere måneder. Den amerikanske maskinleverandøren Robbins har vært svært løsningsorientert, og fant et slikt lager i Tyskland (som egentlig var beregnet til en annen maskin), som ble sendt oppover til anlegget, med spesialtransport på lastebil. Det tok da 2 uker i stedet for opp mot 4 uker med båt.
Les mer om: #Samfunn | #Kraftutbygging | #Næringsliv
FOTOSERIER
Smil
Samefolkets dag i Korgen
Full fres
Halloween
Lokaloppgjør: Korgen-Hemnes
Kos og hygge under Hemnesjazz 2018
Hemnesjazz 2018 - diverse
Konserten i Hundneset med Halvard Kjelen & Snorre Sivertsen
Hemnesjazz 2018 - Hundneset

ANSVARLIG REDAKTØR:
KNUT MARTINSEN
TLF: 977 97 333

TIPS OSS:
TIPS@AVISAHEMNES.NO
TLF: 977 97 333

WEBDESIGN:
WWW.DAESIGN.no
TLF: 970 35 284

Avisa Hemnes arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisa Hemnes har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.

© 2015 Avisa Hemnes AS